Акт звірки: підписувати чи не підписувати

19:08, 19 апреля 2019
Підписання відповідачем актів звірки взаємних рахунків свідчить про визнання ним свого боргу та перериває перебіг строку позовної давності, — КГС ВС.
Акт звірки: підписувати чи не підписувати
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у постанові від 05.03.2019 у справі №910/1389/18 надав цілісне правове розуміння такого документа, як акт звірки взаємних рахунків у контексті його значення як доказу.

Верховний суд дійшов наступних висновків:

  1. Сам по собі акт звірки розрахунків не є належним доказом факту здійснення будь-яких господарських операцій (поставки, надання послуг тощо), оскільки не є первинним бухгалтерським обліковим документом.
  2. Підписання акта звірки, у якому зазначено розмір заборгованості, уповноваженою особою боржника, та підтвердження наявності такого боргу первинними документами свідчить про визнання боржником такого боргу.
  3. Відповідно до вимог чинного законодавства, бухгалтер, який підписав акт звірки, має такі повноваження у межах здійснення ним бухгалтерського обліку та посадових обов'язків.
  4. Підписання відповідачем актів звірки взаємних розрахунків за відповідними договорами поставок перериває перебіг строку позовної давності та є вчиненням відповідачем (боржником) дій, що свідчать про визнання ним свого боргу. У зв'язку з цим, згідно з ч. 3 ст. 267 Цивільного кодексу України, перебіг строку позовної давності після переривання почався заново.

З постановою Верховного Суду можна ознайомитись за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про те, що наявність договорів, акта прийому-здачі робіт (послуг), видаткових і податкових накладних не є достатнім та беззаперечним документальним підтвердженням фактичного виконання робіт та послуг.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду