Набув чинності Закон про соціальні послуги: що зміниться

10:58, 3 мая 2019
28 квітня набув чинності новий закон, спрямований на профілактику важких життєвих обставин.
Набув чинності Закон про соціальні послуги: що зміниться
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

28 квітня 2019 року набув чинності Закон України «Про соціальні послуги», який Президент підписав 22 квітня.

Нагадаємо, даний Закон визначає основні організаційні та правові засади надання соціальних послуг, спрямованих на профілактику складних життєвих обставин, подолання або мінімізацію їх негативних наслідків, особам/сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Зокрема, ЗУ надає визначення поняттю базових соціальних послуг: це «соціальні послуги, надання яких отримувачам соціальних послуг гарантується Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями, районними, районними у містах Києві та Севастополі державними адміністраціями, виконавчими органами міських рад міст обласного значення, а також виконавчими органами сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад, створених згідно із законом та перспективним планом формування територій громад і визнаних Кабінетом Міністрів України спроможними в порядку, встановленому законом (далі — ради об'єднаних територіальних громад».

Також законодавчо встановлюється порядок роботи реєстру соціальних послуг, що складається з розділів про надавачів соціальних послуг, окремо — про фізичних осіб, які надають соціальні послуги з догляду відповідно до цього Закону без здійснення підприємницької діяльності, та про отримувачів соціальних послуг.

Дано також і визначення державного стандарту соціальних послуг, на якому й має ґрунтуватися взаємодія надавача таких послуг та споживача.

Закон України «Про соціальні послуги» встановлює класифікацію соціальних послуг, що поділяє соціальні послуги, спрямовані на:

1) соціальну профілактику — запобігання виникненню складних життєвих обставин та/або потраплянню особи/сім’ї в такі обставини;

2) соціальну підтримку — подолання особою/сім’єю складних життєвих обставин;

3) соціальне обслуговування — мінімізацію для особи/сім’ї наслідків складних життєвих обставин, підтримку їх життєдіяльності та включення у громаду.

Увесь перелік соціальних послуг визначається Класифікатором соціальних послуг, який затверджується центральним органом виконавчої влади.

Перший заступник голови ВР Ірина Геращенко підкреслила важливу роль ЗУ і у житті людей з особливими потребами: «Сподіваюся, що сонячні люди отримають більше шансів і можливостей для працевлаштування і самореалізації. Це дуже потрібний і стовідсотково соціальний закон, що реально допоможе людям, які опинилися у важких життєвих обставинах». 

Вводиться в дію означений Закон 01 січня 2020 року.

Нагадаємо, раніше  «Судово-юридична газета»  публікувала важливу новину щодо нарахування субсидій у 2019 році.

Також ми писали про перерахунок та зміну пенсій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді