Громадські активісти: Конкурси в апарат Вищого антикорупційного суду також важливі

08:03, 20 мая 2019
Репутація службовців ВАС має бути бездоганною.
Громадські активісти: Конкурси в апарат Вищого антикорупційного суду також важливі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Формування апарату Вищого антикорупційного суду не можна вважати другорядним і виключно технічним питанням. Таку думку висловила виконавчий директор Фундації DEJURE Ірина Шиба.

Вона вважає, що, окрім суддів ВАС, до результату відбору яких у громадськості немає жодних зауважень, до судових таємниць доступ матимуть і працівники апарату, тому їх відбір також повинен бути публічним і прозорим.

«Не варто недооцінювати роль цих службовців. Вони будуть мати доступ до документів, таємних ухвал, доказів. Саме від їхньої доброчесності залежатиме, чи не буде витоку інформації, чи не будуть знищені важливі докази. Ми вже маємо подібні негативні приклади в нових антикорупційних правоохоронних органах», — зазначає експерт.

Її непокоїть той факт, що для якнайшвидшого запуску Вищого антикорупційного суду частину апарату не будуть обирати на конкурсі, а переведуть з рівноцінних посад інституцій, які ліквідовуються (Верховний суд України, деякі апеляційні суди), а також з підрозділів Державної судової адміністрації. Йдеться про майже сотню службовців.

Будь-які призначення — тільки на конкурсних засадах, переконана громадська активістка. Причому із залученням громадськості до таких конкурсів.

«Громадськість повинна мати можливість перевірити досьє кандидатів і бути впевненою, що таємні документи і докази будуть надійно захищені», — підсумовує Ірина Шиба.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» проводила текстову трансляцію присяги суддів Вищого антикорупційного суду.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва