Реінтеграція Донбасу: що пропонує «Слуга народу»

15:51, 17 июля 2019
Які кроки з повернення тимчасово окупованих територій планують здійснити майбутні нардепи від «Слуги народу».
Реінтеграція Донбасу: що пропонує «Слуга народу»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Повернення тимчасово окупованих територій до України є чи не найважливішим завдання нинішньої влади. Під час передвиборчої кампанії риторика щодо Донбасу та Криму лунала від кожної політсили, хоча й не с таким завзяттям, як під час кампанії президентської. Що ж пропонує робити далі фаворит виборчих перегонів, партія «Слуга народу», яка за останнім соцопитуваннями впевнено утримує лідерство, спробувала розібратися «Судово-юридична газета».

Одним із кроків майбутньої парламентської фракції зазначається створення системи інформаційної реінтеграції мешканців окупованих територій в Україну. Так, під час круглого столу щодо шляхів для завершення війни на Донбасі лідер політичної партії «Слуга народу» Дмитро Разумков підкреслив: «Тема тимчасово окупованих територій, в першу чергу Донбасу, на жаль, актуальна протягом багатьох років. Мені здається, що останніми роками вона часто була політичною складовою, яка не до кінця пов'язана з реальною політикою щодо врегулювання ситуації на Донбасі».

У партії виділяють декілька кроків, які мають змінити ситуацію на краще, зокрема:

  • інформаційна політика. Як підкреслюють представники президентської партії, ключовим видом озброєння у даному конфлікті є саме інформаційне поле. «Це перша війна, в якій інформація стала основним видом озброєння і часто вбиває набагато сильніше і болючіше, ніж це роблять кулі, снаряди або міни», — наголосив Дмитро Разумков. Під час роботи в парламенті партія планує вибудувати у співпраці зі ЗМІ правильну і активну інформаційну політику, адже наразі жителі тимчасово окупованих територій отримують викривлену інформацію лише з російських джерел;
  • «реанімація» Мінських домовленостей. Як обговорюють у партії, це можливо, проте лише виважено та малими кроками. Так, у «Слузі народу» повернення Леоніда Кучми у Тристоронню контактну групу вважають одним з таких кроків;
  • створення комітету Верховної Ради з питань реінтеграції окупованих територій, який займатиметься пошуком єдиного узгодженого рішення для припинення війни. Наразі вже створюється платформа «Нова політика на Донбасі», де представники партії разом з громадськістю шукатимуть шляхи вирішення конфлікту. Очевидно, що саме створення комітету стане одним з перших рішень нового парламенту;
  • створення умов для повернення жителів сходу до України. Наразі неодноразово зазначалось, що, не отримуючи в Україні гідного соціального захисту та матеріального забезпечення, жителі Донбасу повертаються назад. Зокрема, під час обговорення експертами з партії «Слуга народу» мова йшла про лікування онкохворих дітей, що наразі не оплачується державою в потрібному обсязі. Для уникнення подібних ситуації майбутнім нардепам доведеться чимало змін провадити й у медичному та соціальному секторі.

Окремо варто відзначити, що в Указі Президента № 421/2019 про Комісію з питань правової реформи зазначено, що така комісія займатиметься, зокрема, створенням умов для реінтеграції в єдиний конституційний простір України тимчасово окупованих територій України та населення, що на них проживає. Що саме буде розробляти Комісія і коли вона запрацює — в Офісі Президента не пояснюють. Зазначають лише, що це відбудеться вже після парламентських виборів.

У програмі ж партії «Слуга народу» зазначено, що майбутніми депутатами буде забезпечуватися законодавчий супровід ініціатив Президента, спрямованих на відновлення територіальної цілісності та державного суверенітету України.

Наразі можна зробити висновок, що у команді Президента роблять ставку не на силове, а на демократичне врегулювання конфлікту. 

«Нам потрібно повернути людей на Сході ментально, а потім зайнятися економічним розвитком територій. Тому що головне в державі — це наші люди. Території — це важливо, але території без людей — це тільки території», — підкреслив Дмитро Разумков.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета»  повідомляла, що заступник голови Офісу Президента Руслан Рябошапка прокоментував майбутнє суддівської винагороди.

Також ми писали, що у Зеленського пояснили, коли почне працювати нова Верховна Рада та які законопроекти розглянуть першими. 

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду