Голова ДПС розповів, коли його служба почне адмініструвати податки

13:10, 8 августа 2019
Нова служба буде готова до початку роботи, коли буде здатна забезпечити безперервність обслуговування платників податків.
Голова ДПС розповів, коли його служба почне адмініструвати податки
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Створення нової Державної податкової служби йде за графіком. Втім, зайвого поспіху не буде, адже забезпечення безперервності обслуговування платників податків — понад усе. Таку думку висловив голова Державної податкової служби Сергій Верланов в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна».

За його словами, після виконання організаційних вимог, зокрема призначення на посади 30% працівників, уряд ухвалить рішення про передачу повноважень від ДФС до ДПС у частині адміністрування податків. У новій податковій уже працює понад 400 співробітників, і з кожним днем їх стає все більше.

«Багато переведень у нас затримуються через період відпусток. Нагадаю, що Кабмін затвердив граничну чисельність ДПС у кількості 29 870 працівників, з яких 1 618 — у центральному апараті і 28 252 — у територіальних органах. По центральному апарату третину ми вже майже перевели. Залишаються територіальні органи, де потрібно перевести 9,5 тисячі співробітників. В принципі, це небагато, тому що територіальні органи ДПС — це 25 структурних одиниць служби в областях, Офіс великих платників податків та інформаційно-довідковий центр. Крім того, усі головні управління ДПС в областях уже зареєструвалися як юридичні особи, тому процес із переведеннями проходитиме швидко», — поділився подробицями голова ДПС.

Він також пояснив, що 30% персоналу з ДФС — це ті, хто забезпечує виконання ключових функцій будь-якого відомства, адже потрібні бухгалтер, юрист, кадровик, антикорупційник, щоб перевести інших співробітників. За цією ж схемою буде відбуватися переведення працівників у регіонах. Згідно з постановою уряду, реформа ДФС відбувається шляхом процедури поділу на податкову і митницю, для якої не вимагається застосування процедури конкурсу.

«Це прагматичне рішення, адже набрати 30 тисяч працівників досить складно, враховуючи нестачу кваліфікованих кадрів — відсутність довгої лави запасних із тисяч людей, готових прийти працювати на державну службу. Крім того, є деякі проблеми, пов'язані із законом України «Про державну службу», який зобов'язує проводити конкурс на будь-яку посаду у новоствореному органі виконавчої влади. Через це найм займає, щонайменше, 45 днів. Але на практиці процес перевірки триває від чотирьох до шести місяців. Тому у нас не було іншого варіанту, крім поділу. Але ми зробили фільтр на вході до центрального апарату, а також для топ-управлінців: надсилаємо запити до правоохоронних органів на предмет пред'явлення повідомлень про підозру. Трохи пізніше, на посади керівників територіальних органів ДПС будуть оголошені відкриті та прозорі конкурси»,  розповів Сергій Верланов.

До речі, щодо набору рядових працівників  інспекторів та ревізорів  у голови ДПС є намір набирати випускників вищих учбових закладів і навіть студентів.

«У компаніях «великої четвірки», де я працював, є правило, відповідно до якого щорічно відбувається набір молодших спеціалістів (інтернів, молодших консультантів) із чіткими, рівними для всіх перспективами кар’єрного зростання, які залежать від зрозумілих критеріїв оцінки. За таких умов втамовується кадровий голод та зберігається належний високий рівень персонального та колективного професіоналізму. Нам варто запозичити такий досвід»,  вважає очільник нової податкової служби.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду