Порядок та строки сплати адвокатами щорічних внесків: рішення ВС

19:32, 2 сентября 2019
Несплата адвокатом внесків понад три місяці вважається грубим порушенням правил адвокатської етики.
Порядок та строки сплати адвокатами щорічних внесків: рішення ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Адвокат звернувся з позовом до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, третя особа — Рада адвокатів, в якому просив суд визнати протиправним та скасувати рішення Дисциплінарної палати Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури про притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності у вигляді зупинення права на заняття адвокатською діяльністю на строк шість місяців.

Свої вимоги адвокат обґрунтував тим, що відсутні підстави для притягнення до дисциплінарної відповідальності у вигляді зупинення права на заняття адвокатською діяльністю та притягнення його до дисциплінарної відповідальності поза встановлений законом річний строк з дати вчинення проступку.

Рішенням суду першої інстанції позов задоволено. Задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції виходив з того, що за вчинення позивачем зазначених в оскарженому рішенні порушень до нього не могло було бути застосоване таке дисциплінарне стягнення, як зупинення права на заняття адвокатською діяльністю.

Постановою апеляційного суду рішення суду першої інстанції скасовано. Прийнято нове рішення, яким у задоволенні адміністративного позову адвоката відмовлено. Відмовляючи в задоволенні позову, суд апеляційної інстанції виходив з того, що адвокат протягом п’яти років, з 2013 р. по 2017 р., не сплачував обов’язкові щорічні внески на реалізацію діяльності органів адвокатського самоврядування, що стало підставою для прийняття Кваліфікаційно-дисциплінарною комісією адвокатури спірного рішення про притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності у вигляді зупинення права на заняття адвокатською діяльністю на строк шість місяців.

Адвокати України сплачують встановлений розмір щорічного внеску на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування в національній валюті України на банківські рахунки органів адвокатського самоврядування двома платежами, оприлюдненими відповідно до пункту 2.13. цього Положення, згідно з наступним розподілом: шляхом перерахування 70% від встановленого розміру щорічного внеску на поточний рахунок відповідної ради адвокатів регіону; шляхом перерахування 30% від встановленого розміру щорічного внеску на поточний рахунок Національної асоціації адвокатів України. (п. 2.2). Пунктом 2.5 Положення передбачено, що адвокати сплачують щорічні внески до 31 січня поточного року.

Порядок та строки сплати адвокатами щорічних внесків на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування регламентуються Положенням про внески на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування, затвердженим Рішенням ради адвокатів України № 72 від 16.02.2013 із змінами та доповненнями, внесеними рішенням Ради адвокатів України № 4 від 03.02.2017.

Несплата адвокатом внесків понад три місяці вважається грубим порушенням правил адвокатської етики.

У відповідності до ч. 2 ст.31 Закону України № 5076-VI «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», підставою для притягнення позивача до дисциплінарної відповідальності є факт несплати ним внесків понад три місяці та неподання даних до Єдиного реєстру адвокатів України.

Зокрема, відповідно до п. 6 ч. 2 ст. 34 Закону № 5076-VI, підставою для притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності є вчинення ним дисциплінарного проступку. Дисциплінарним проступком адвоката є невиконання рішень органів адвокатського самоврядування.

Адвокат може бути притягнутий до дисциплінарної відповідальності протягом року з дня вчинення дисциплінарного проступку.

Відповідно до п. 2 ч. 1 Закону № 5076-VI за вчинення дисциплінарного проступку до адвоката може бути застосовано одне з дисциплінарних стягнень — зупинення права на заняття адвокатською діяльністю на строк від одного місяця до одного року.

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду зазначає, що Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» дійсно не містить поняття «триваюче правопорушення», проте триваючими визначаються правопорушення, які, почавшись з якоїсь протиправної дії або бездіяльності, здійснюються потім безперервно шляхом невиконання обов’язку.

Колегія суддів не приймає доводів касаційної скарги з приводу того, що строк притягнення до відповідальності сплив, на тій підставі, що факт правопорушення слід відраховувати з моменту виникнення обов’язку зі сплати щорічного внеску на реалізацію діяльності органів адвокатського самоврядування.

Початковим моментом такого діяння може бути активна дія або бездіяльність, коли винний або не виконує конкретний покладений на нього обов`язок, або виконує його неповністю чи неналежним чином. Відсутність у Законі № 5076-VI поняття «триваюче правопорушення» не може бути підставою для звільнення від відповідальності.

З рішенням у справі № 1540/4358/18 можна ознайомитись за посиланням.

Раніше судово-юридична газета публікувала постанову КАС ВС щодо місця розгляду справи про адміністративне правопорушення. 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді