З 450 до 300: Рада розглядатиме законопроект про скорочення кількості депутатів

17:50, 2 сентября 2019
При цьому на кількості парламентарів ІХ скликання це ніяк не позначиться.
З 450 до 300: Рада розглядатиме законопроект про скорочення кількості депутатів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

29 серпня Президент України Володимир Зеленський подав на розгляд парламенту проект закону № 1017 про внесення змін до статей 76 та 77 Конституції України (щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України та закріплення пропорційної виборчої системи). 02 вересня Комітет ВР з питань правової політики рекомендував Раді схвалити даний законопроект.

Пропонована законодавча ініціатива має на меті внесення необхідних змін до статей 76 та 77 Конституції України щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України, закріплення додаткових умов реалізації права бути обраним народним депутатом України та закріплення пропорційної виборчої системи.

Так, пропонується скоротити конституційний склад Верховної Ради України до 300 народних депутатів України. Також обов’язковим для народного обранця стає володіння державною мовою та постійне проживання в Україні не менше останніх п'яти років.

Також у ст.77 Конституції України додається пункт про те, що Верховна Рада України обирається за пропорційною виборчою системою.

При цьому у законопроекті також прописано, що діюча Верховна Рада України продовжує виконувати свої повноваження до наступних виборів народних депутатів України.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» вже писала, що народні депутати розглянуть 7 законопроектів, що вносять зміни до Конституції.

Також ми писали, що нова влада планує переглянути відповідальність бізнесу за податкові правопорушення.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва