Бізнес не хоче платити більше, але податок не повинен бути заниженим, — Данило Гетманцев

11:57, 13 сентября 2019
95% положень законопроекту №1210 — на користь бізнесу, пояснив народний депутат.
Бізнес не хоче платити більше, але податок не повинен бути заниженим, — Данило Гетманцев
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Законопроект №1210 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» став на цьому тижні найобговорюванішим у бізнес-спільноті. 

Ініціатор законопроекту, голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев поділився із «Судово-юридичною газетою» своїми аргументами щодо необхідності його ухвалення.

«Ми розуміємо, що бізнес не хоче платити більше. Але разом з тим ми розуміємо, що податок повинен бути справедливим, а не зниженим, як це є у нас. Тому ми, звісно, почуємо і бізнес, і Міністерство фінансів. Це лише перше засідання робочої групи. І це не одна така робоча група стосовно цього законопроекту. Він досить великий, і буде прийматися під бюджет. Тому ми не поспішаємо з ним», — пояснив нардеп.

Наразі стосовно законопроекту лунає чимало критики. Зокрема, Спілка українських підприємців вимагає відкликати вказаний проект закону, адже, на думку підприємців, він ускладнює адміністрування податку на прибуток та трансфертне ціноутворення (ТЦУ). Проте Данило Гетманцев зазначає, що перш ніж критикувати, варто детально вивчити законопроект.

«В нас заведено чіпляти певні штампи, не розібравшись у суті питання. А щоб розібратися з 1210, треба його спочатку прочитати. Що досить складно, адже він великий. І я, як людина, яка не тільки його читала, а й приймала безпосередню участь в його написанні, можу вам сказати, що 1210 — зовсім не «драконівський» законопроект, як це зараз лунає у ЗМІ.

95% положень цього акту — на користь бізнесу. І лише 5% стосуються підвищення ставок. На користь бізнесу це чи ні? Я думаю, теж на користь, адже бізнес капіталізує ці сплачені гроші в якісних дорогах і державних сервісах», — пояснив народний депутат.

Данило Гетманцев зазначає, що норми законопроекту наразі необхідні насамперед самому бізнесу. «Щодо деяких процедур, які великому бізнесу потрібно буде провадити додатково, щоб здійснювати своє співробітництво із закордонними партнерами. Варто розуміти, що BEPS чи анти-BEPS — оці норми, що ми зараз приймаємо, — вони потрібні безпосередньо самому бізнесу. Якщо бізнес виконує ці норми, він відповідає вимогам compliance, іноземних економік. Мова йде саме про великий бізнес.

Багато бізнесменів це розуміють і самі бажають прийняття цих норм. Хоча, звісно, це й викличе в них додаткові часові витрати на звітність», — підкреслив Данило Гетманцев.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що депутатам пропонують ухвалити зміни до статусу податкової поліції.

Також ми публікували доповідь ДРС про основні виклики після завершення мораторію на перевірки.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва