На рахунку комунальних реєстраторів було 80 відсотків рейдерських захоплень

18:36, 23 сентября 2019
Голова Антирейдерської комісії Мін'юсту прокоментував принципові положення законопроекту №1056-1, ухваленого в першому читанні.
На рахунку комунальних реєстраторів було 80 відсотків рейдерських захоплень
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Якщо законопроект №1056-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності», який називають антирейдерським, буде проголосований в цілому, то комунальні підприємства більше не зможуть бути реєстраторами прав власності та матимуть лише 10 днів, щоб передати свої реєстраційні справи. Про це голова Антирейдерської комісії Міністерства юстиції України Владислав Власюк розповів в інтерв'ю Agravery.com.

За його словами, ліквідувати право комунальних підприємств на реєстрацію — це політичне рішення. Адже, незважаючи на те, що тільки 5% від 420 реєстраторів брали активну участь у сумнівних або відверто злочинних реєстраційних діях, на їх рахунку — до 80% випадків рейдерства.

Проте не тільки це буде вирішувати проблему рейдерства. Також законопроект встановлює обов'язковість нотаріального посвідчення договорів про відчуження корпоративних прав, бо без цього практично неможливо зупинити обіг підроблених документів на майно.

«Впроваджується принцип одночасності вчинення нотаріальної дії та державної реєстрації прав — менше буде ланцюжків, коли вчиняється одна дія у нотаріуса, одна дія у реєстратора, а, відповідно, вони розірвані у часі, і за цей час можна захопити підприємство. Підвищення відповідальність за порушення реєстраційних процедур — за порушення встановлених строків для проведення державної реєстрації юридичної особи, ФОП або громадського формування, вимагання не передбачених законом документів, а також інші порушення встановленого законом порядку проведення державної реєстрації планується штрафувати від чотирьохсот до шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян», — пояснює нововведення Владислав Власюк.

Щодо того, чому нотаріусам виказується більша довіра, хоча на них так само скаржилися щодо рейдерських випадків, голова Антирейдерської комісії відповів, що нотаріус більше дорожить своєю професією.

«Йому важче стати нотаріусом, отримати доступ. Нотаріус має більше регулювань діяльності. Нотаріальна палата також ретельно слідкує за нотаріусами України. Вимоги кваліфікаційні до нотаріуса вищі. Тому, з одного боку, є, звичайно, випадки, коли й нотаріуси задіяні в рейдерських схемах. З іншого боку, у відсотковому співвідношенні це набагато менше, ніж реєстраторів із комунальних підприємств. Також зараз по нотаріусах відбувається верифікація із особистою явкою», — зазначив Владислав Власюк.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Зеленський ініціює початок протидії рейдерству в сфері реєстрації.

Крім того, заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Ольга Онищук повідомила, що 20 вересня відбулося засідання Антирейдерської комісії. У Мін’юсті планують закрити всі рейдерські шпарини.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду