Є дозвіл — обирай зброю з усієї категорії: законопроект №1222-1

09:05, 28 сентября 2019
Законопроектом запропонований поділ зброї на категорії залежно від її технічних характеристик.
Є дозвіл — обирай зброю з усієї категорії: законопроект №1222-1
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

20 вересня народні депутати від фракції «Слуга народу» Олександр Бакумов, В’ячеслав Медяник, Павло Сушко та інші зареєстрували у Верховній Раді законопроект №1222-1 «Про обіг зброї».

Документ регулює відносини, що виникають під час обігу в Україні вогнепальної, холодної, пневматичної зброї, боєприпасів, а також конструктивно схожих зі зброєю та боєприпасами виробів, та визначає їх правовий режим власності, права та обов’язки осіб, що ними володіють, встановлює вимоги до вироблення, набуття, використання та відчуження, а також регулює інші суспільні відносини, пов’язані з обігом зброї.

Як зазначають парламентарі, ухвалення зазначеного законопроекту дозволить вирішити проблему, що існує тривалий час, щодо правового невизначення на законодавчому рівні порядку обігу зброї, зокрема, щодо виробництва зброї, торгівлі зброєю, продажу, передачі, придбання, колекціонування, експонування, обліку, зберігання, носіння, перевезення, транспортування, використання, вилучення, знищення, ввезення зброї до України та вивезення зброї з України.

Основні положення законопроекту

Законопроект поділяє обіг зброї на цивільний та спеціальний.

У цивільному обігу перебуває зброя, яка належить фізичним та юридичним особам, яким, згідно із законодавством та видом діяльності, дозволено використовувати зброю.

У спеціальному обігу перебуває зброя юридичних осіб, якщо інформація про неї віднесена до державної таємниці, а також зброя, прийнята на озброєння Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних та розвідувальних органів, органів спеціального призначення з правоохоронними функціями, Національного банку України, інших державних органів, яким відповідно до законодавства дозволено користуватися зброєю.

Законопроектом запропонований поділ зброї залежно від її технічних характеристик на категорії А, Б, В, Г.

До категорії А належить, зокрема, автоматична та інша зброя і боєприпаси, заборонені у цивільному обігу.

До категорії Б належить короткоствольна зброя довжиною менше 800 мм, набуття у власність якої дозволено лише в конкретних випадках, прямо зазначених в законі (зокрема, для спортсменів з видів спорту, визнаних в Україні, правила змагань яких передбачають використання вогнепальної зброї).

До категорії В, зокрема, належить довгоствольна нарізна, гладкоствольна та комбінована вогнепальна зброя, а також гладкоствольна короткоствольна (травматична) зброя, яка дозволена для набуття у власність фізичним та юридичним особам для використання у цивільному обігу.

До категорії Г належить холодна зброя.                                         

Крім того, проектом визначається категорія конструктивно схожих зі зброєю виробів, які не належать до зброї, але обіг яких потребує посиленого державного контролю. До них належать пістолети і револьвери газові, пристрої для подачі звукових або світлових сигналів, макети масо-габаритні.

Запроваджується Єдиний державний реєстр зброї, в якому систематизується інформація про кожну одиницю зброї та її обіг протягом всього життєвого циклу — від виробництва до знищення або утилізації.

Проектом акта встановлюються умови, за яких фізичні та юридичні особи мають право набувати у власність зброю, яка перебуває в цивільному обігу.

Наприклад, набути у власність зброю категорії В має право фізична особа, яка досягла 21-річного віку, не має медичних протипоказань та пройшла повний курс з вивчення матеріальної частини зброї, правил поводження з нею та її застосування. Для набуття у власність короткоствольної гладкоствольної (травматичної) зброї фізична особа повинна досягти 25-річного віку.

При цьому дозвіл на володіння зброєю є єдиним та видається не на одиницю зброї конкретного виду або марки, а на всю категорію. За наявності дозволу на володіння зброєю особа має право придбати зброю без обмеження її кількості. Кожен випадок придбання зброї особою, яка має дозвіл на володіння зброєю, потребує внесенню до Реєстру. Дозвіл на володіння зброєю видається строком на п’ять років з можливістю подальшого продовження строку його дії. Передбачені також підстави відмови у видачі дозволу на володіння зброєю і припинення строку його дії.

Законопроектом дозволяється носити зброю тільки в конкретних випадках, пов’язаних з полюванням у мисливських угіддях, заняттям стрільбою на спортивних заходах у межах стрілецьких тирів та стрільбищ. Фізичні особи мають право на носіння гладкоствольної короткоствольної (травматичної) зброї, а також нагородної зброї, окрім місць, де існує заборона перебування зі зброєю.

Окремо регулюється питання здійснення державного контролю за зброєю. Зокрема, державний контроль за зброєю, яка перебуває в цивільному обігу, та боєприпасів до неї здійснюють уповноважені органи Національної поліції.

Врегульовується порядок ведення криміналістичного обліку зброї за її слідами, що залишаються на стріляних з неї кулях та гільзах, а також процедура огляду технічного стану та контрольного відстрілу зброї.

Прикінцевим та перехідними положеннями законопроекту встановлюється шестимісячний строк для набрання законом чинності. Кабінету міністрів України доручається в тримісячний строк підготувати проект закону про приведення законодавства у відповідність з цим законом.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що у Зеленського внесли законопроект про легалізацію вогнепальної зброї.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва