У Раді триває розгляд законопроекту №1008, фоторепортаж

14:07, 15 октября 2019
Наразі депутати розглянули лише 70 правок з 330.
У Раді триває розгляд законопроекту №1008, фоторепортаж
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

15 жовтня парламент розглядає у другому читанні законопроект №1008.

Доповідач, народний депутат Валерій Божик зазначив, що реформа суддівського самоврядування є чи не найважливішою для України.

Правка Сергія Алєксєєва щодо залишення теперішньої кількості суддів була відхилена. Народний депутат Сергій Власенко запропонував також не скорочувати суддів, а внести системний законопроект щодо таких дій, проте ця правка нардепом також проголосована не була.

Нардеп Руслан Князевич запропонував надати слово голові ВС Валентині Данішевській. Голова Верховної Ради наголосив, що виступи не передбачені, а замість 10 хвилин, які просили депутати, надав голові ВС виступ в 1 хвилину. Вона звернулась до громадян України і наголосила, що таке рішення парламенту вплине на стабільність судової системи і просто знищить її незалежність.

Депутат від фракції «Голос» Олексій Макаров також закликав депутатів не підтримувати скорочення суддів та зазначив, що такі дії є передчасними. А надання голові ВС для виступу лише хвилини назвав обурюючим. «З цього й починається неповага до суду», — зазначив нардеп.

«Ми можемо відправити законопроект на повторне друге читання та прийняти вже потім з усіма необхідними правками», — наголосив нардеп.

Щодо формування складу ВККС нардеп Сергій Алєксєєв наголосив, що венеційська комісія зазначила, що більшість членів ВККС має бути обрана від суддів. Сергій Власенко акцентував, що ніхто не пояснив, навіщо скорочувати членів ВККС та передавати їх повноваження Вищій раді правосуддя. На вимогу депутатів, щоб Комітет прокоментував свої рішення щодо правок, Дмитро Разумков заявив, що Комітет коментує лише те, що вважає за потрібне.

Розгляд питання триватиме на вечірньому пленарному засіданні о 16:00.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла, що експерти Ради Європи оцінили законопроект №1008 щодо судової реформи

Крім того, ми писали, що голова Комітету ВР з питань правової політики Ірина Венедіктова вважає, що при розробці законопроекту №1008 враховані пропозиції суддів першої та апеляційної інстанцій, конкурсантів та громадськості

Також відомо, що Венеціанська комісія оцінить судову реформу в Україні.

 
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва