Продаж землі: розгляд законопроектів зірваний

19:41, 16 октября 2019
Противники продажу наполягають на всеукраїнському референдумі.
Продаж землі: розгляд законопроектів зірваний
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Передбачений сьогодні в Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики розгляд урядового і десяти альтернативних законопроектів, присвячених питанню обігу земель сільськогосподарського призначення, практично був зірваний.

Присутні на засіданні Комітету численні представники Асоціації фермерів та приватних землевласників України, а також велика група екс-депутатів від партії «Свобода», серед яких помітно виділявся колишній міністр аграрної політики і продовольства України Ігор Швайка, спробували перетворити конструктивний розгляд законопроектів на другий етап недавнього маршу «Захистимо українську землю».

Першим розглядався урядовий законопроект (реєстр. №2178 від 25.09.2019), який доповідав заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький. Він ледве встиг назвати основні положення документу, серед яких, зокрема, зняття мораторію на продаж землі, впорядкування Держгеокадастру і внесення туди всіх даних про державні землі сільськогосподарського призначення, визначення меж концентрації землі в одних руках тощо, як засідання перетворилося на какофонію, сплетену з гучних вигуків, скандувань гасел та оплесків. Голосова атака досягла мети і не дала доповідачам та прихильникам урядової позиції навести свою аргументацію. Щоб докричатися, деякі депутати намагались використовувати аж три мікрофони, проте безрезультатно.

Не всі промовці наражалися на обструкцію, до окремих політиків присутня аудиторія була прихильною. Зокрема, представникам ВО «Батьківщина» Юлії Тимошенко і члену комітету Вадиму Івченку дозволили викласти свою позицію, закладену в альтернативний законопроект (реєстр. №2178-3 від 01.10.2019). Все звелося до набору вимог: відкликати усі наявні законопроекти про вільний обіг земель, продовжити мораторій і провести всеукраїнський референдум щодо можливості продажу землі. На думку Юлії Тимошенко, саме результати референдуму мають визначати подальші кроки земельної реформи.

Результат референдуму сьогодні, напевно, прогнозований, адже голова «Батьківщини» постійно згадувала недавнє соцопитування, згідно з яким 73 відсотки українців проти продажу землі.

Цікаво, що однотипну позицію висловила і представниця «Опозиційного блоку — за життя» Наталія Королевська, представляючи свій законопроект (реєстр. №2178-1 від 27.09.2019). Її також майже не перебивали.

Після проголошення позиції про першочерговість референдуму на голову Комітету ВР Миколу Сольського почався шалений тиск з вимогою ухвалення відповідного рішення. Спроба інших членів комітету від «Слуги народу» достукатися до крикунів і направити обговорення в конструктивне русло успіху не мала.

Голова агрокомітету Верховної Ради вирішив закрити сьогоднішнє засідання і перенести подальший розгляд на п’ятницю, 18 жовтня, на 14:30.

«Судово-юридична газета» вже писала, як попередньо передбачалося, що провладний законопроект не матиме жодних переваг, усі інші також будуть розглянуті на Комітеті ВР з питань аграрної та земельної політики, після чого визначать найоптимальніший, який стане основою, і вже до нього включатимуть найкращі ідеї з альтернативних проектів. До розгляду в парламенті будуть рекомендувати саме продукт спільної творчості.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду