Чи зможе Зеленський призначати голів НАБУ та ДБР: КСУ розгляне справу

16:55, 21 октября 2019
23 жовтня КСУ розгляне справу за конституційним зверненням Верховної Ради щодо законопроекту №1014.
Чи зможе Зеленський призначати голів НАБУ та ДБР: КСУ розгляне справу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

23 жовтня о 14:30 Велика палата Конституційного Суду України на пленарному засіданні у формі усного провадження розпочне розгляд справи за конституційним зверненням Верховної Ради України про надання висновку щодо відповідності законопроекту №1014 про внесення змін до статті 106 Конституції України (щодо закріплення повноважень Президента України утворювати незалежні регуляторні органи, Національне антикорупційне бюро України, призначати на посади та звільняти з посад директора Національного антикорупційного бюро України і директора Державного бюро розслідувань) вимогам статей 157 і 158 Конституції України. Цей законопроект було подано на розгляд до парламенту ще 29 серпня Президентом України Володимиром Зеленським.

У законопроекті він пропонував закріпити за Президентом повноваження створювати незалежні регуляторні органи, НАБУ, а також призначати і звільняти керівників НАБУ і Держбюро розслідувань. Варто зазначити, що, згідно з чинним законодавством, керівництво даних правоохоронних органів призначає Верховна Рада України.

Зазначеним законопроектом пропонується закріпити шляхом доповнення статті 106 Конституції України двома новими пунктами — 11-1 та 12-1 — повноваження Президента України:

  • утворювати відповідно до закону Національне антикорупційне бюро України, призначати на посади та звільняти з посад у порядку, визначеному законами України, директора Національного антикорупційного бюро України і директора Державного бюро розслідувань;
  • утворювати незалежні регуляторні органи, що здійснюють державне регулювання, моніторинг та контроль за діяльністю суб’єктів господарювання в окремих сферах, призначати на посади та звільняти з посад їх членів у порядку, визначеному законами України.

Згідно зі ст.159 Конституції України законопроект про внесення змін до Конституції України розглядається ВР за наявності висновку КСУ щодо відповідності законопроекту вимогам ст.157 і 158 Конституції України.

Комітет ВРУ з питань правової політики розглянув законопроект на своєму засіданні 02 вересня рекомендував депутатам поданий законопроект включити до порядку денного другої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та направити до Конституційного Суду України для одержання висновку щодо його відповідності вимогам статей 157 і 158 Конституції України. А вже 3 вересня депутати підтримали відповідну ініціативу комітету.

У свою чергу на обов’язковому розгляді законопроекту Комітетом з питань антикорупційної політики, представник Президента у КСУ Федір Веніславський зазначив: «Позиція Президента наразі така, що парламент попереднього скликання визнав президентські повноваження з призначення керівництва НАБУ і ДБР такими, що суперечать Конституції. Тому наразі Володимир Зеленський своїм законопроектом хоче узгодити цю позицію, щоб у подальшому запобігти можливим колізіям і визнанню призначень незаконними».

Окрім цього, Федір Веніславський зазначав, що Конституцію не можна читати уривками. «Слід чітко зрозуміти, що призначати та звільняти керівників НАБУ і ДБР Президент зможе, тільки якщо такі норми будуть прописані не лише у Конституції, а й регламентовані у відповідному законодавстві», — наголосив він.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що у Мін'юсті повідомили, що Верховна Рада ухвалила закон про захист права власності.

Також нам стало відомо, як законопроект №1056-1 вплине на боротьбу з рейдерами.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва