Через що смог в Києві: подробиці від КМДА

13:30, 25 октября 2019
«Не смог, а туман», — в КМДА прокоментували питання забруднення повітря.
Через що смог в Києві: подробиці від КМДА
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Останнім часом щодня з’являються повідомлення, що над Україною зашкалює рівень забруднення атмосферного повітря. Вже тривалий час чи то туман, чи смог не полишає вулиць міста, багато громадян занепокоєні питанням, через що саме з’явився цей туман.

Що є причиною туману, «Судово-юридична газета» дізналася в Управлінні екології та природних ресурсів.

Як повідомили фахівці, причиною туману в Києві є температурна інверсія. Наразі переважає антициклональний характер погоди, коли опади малоймовірні, вітер або слабкий, або взагалі штиль. Температурна інверсія атмосфери виникає, коли верхні шари атмосфери досить теплі, а приземний шар  — холодний, вертикальна циркуляція повітря сповільнюється, і всі продукти життєдіяльності міста не можуть піднятися у верхні шари атмосфери і розсіятися.

Відповідно до законодавства України та Програми базових спостережень за забрудненням та моніторингом атмосферного повітря, Центральна геофізична обсерваторія імені Бориса Срезневського (ЦГО) систематично здійснює у місті Києві спостереження за вмістом шкідливих речовин у атмосферному повітрі на 16 стаціонарних постах, які розташовані в 8 районах міста, з періодичністю  відбору проб 6 днів на тиждень, 3-4 рази на добу. Визначається 21 забруднююча домішка.

Згідно з даними ЦГО за 21 жовтня, перевищення концентрацій СО на жодному зі стаціонарних постів системи моніторингу не було виявлено. Проте у ЦГО зафіксували перевищення середньодобових концентрації СО на Деміївській площі — 3,4 мг/куб.м ( при ГДК 3 мг/куб.м).

Як пояснюють в управління екології, це пов’язано з активним трафіком автомобілів на даній локації. Також були зафіксовані перевищення середньодобових концентрацій формальдегіду.

Разом з тим Управління екології підкреслює, що наразі триває сезон масового опадання листя, підготовки полів до зимового періоду. Спостерігаються величезні масштаби спалення листя у приватних секторах.

Також в управлінні наголошують, що під час згорання однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється приблизно 9 кг мікрочастинок диму, до складу якого входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали та низка канцерогенних сполук. Дим навіть від одного невеликого багаття в умовах антициклону та штилю поширюється на величезну територію району і горизонтально, і вертикально.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що щодня надходять звернення від жителів Києва про забруднення повітря.

Також ми писали, про як народні депутати планують знизити рівень забруднення атмосферного повітря: законопроект №2296

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Вадим Коротун
    Вадим Коротун
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді