Переселенців частково звільнять від оподаткування: Рада розгляне законопроект

12:50, 1 ноября 2019
Ідеться про податок на доходи додаткового блага, яке виникає в результаті перерахунку кредиторами заборгованості за договорами кредиту.
Переселенців частково звільнять від оподаткування: Рада розгляне законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

29 жовтня  народні депутати (Ткаченко М.М., Аллахвердієва І.В. та ін.) подали на розгляд до парламенту законопроект №2330 про внесення змін до підрозділу 1 розділу ХХ Податкового кодексу України у зв'язку із прийняттям Закону України "Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" щодо звільнення внутрішньо переміщених осіб від негативних наслідків невиконання грошових зобов'язань».

2014 року держава прийняла низку законодавчих актів, спрямованих на захист осіб, постраждалих від конфлікту на сході України та тимчасової окупації АР Крим. Зокрема, було передбачено норму про звільнення осіб, які проживали у визначених органами влади районах проведення антитерористичної операції, від нарахування пені та штрафів на основну суму заборгованості за кредитами та позиками.

Однак звужений перелік видів сум, від сплати яких звільняються постраждалі особи, не дозволив у повній мірі захистити їх від виставлених кредиторами рахунків, які часто у декілька разів перевищують суму основного боргу. Ідеться про різного роду комісії та проценти, нарахування яких тривало до моменту погашення заборгованості.

Також не було заборонено нарахування інфляційних втрат боргу, що також дозволяло кредиторам суттєво збільшувати суму заборгованості внаслідок інфляції, показник якої досягнув значних розмірів саме протягом 2014-2015 років.

Законопроектом пропонується доповнити Підрозділ 1 Розділу ХХ Податкового кодексу України новим пунктом 11, згідно з яким не вважається додатковим благом платника податку та не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу сума прощена (анульована) кредитором у зв’язку із перерахунком, проведеним кредитором відповідно до статті 92 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета»  писала, що Руслан Рябошапка прокоментував законопроект 1008.

Також ми писали, що депутати також планують оптимізувати порядок внесення змін до кримінального законодавства.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді