Закриття ФОП без штрафів за несплату ЄСВ: ініціатива нардепів

13:17, 7 ноября 2019
Парламент замислився про долю «сплячих» ФОПів та хоче, щоб податкова їх ліквідувала.
Закриття ФОП без штрафів за несплату ЄСВ: ініціатива нардепів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До Верховної Ради надійшов законопроект № 2274 «Про внесення змін до Податкового кодексу щодо повноважень з припинення підприємницької діяльності фізичних осіб — підприємців».

Ініціаторами проекту є група народних депутатів України: Г.М. Третьякова, В.О. Струневич, О.О. Арсенюк, С.Д. Гривко, А.Д. Остапенко.

У законопроекті пропонується доповнити підпунктом 20.1.37-1 пункт 20.1. статті 20 Податкового кодексу та надати право контролюючим органам звертатися до державного реєстратора із заявою про припинення підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця у випадку, передбаченому п. 9-1 ч. 1 ст. 13 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», а саме відсутності господарської діяльності та несплати податків і зборів більше ніж шість місяців.

Основна ідея проекту — врегулювання питання обліку так званих «сплячих» ФОПів. У разі його ухвалення підприємницька діяльність буде припинятися за повідомленням контролюючого органа.

Законопроект є доповненням до зареєстрованого раніше законопроекту №2190-1, який, у свою чергу, є альтернативним до законопроекту №2190, ініційованого головою парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данилом Гетманцевим.

Законопроект Гетманцева передбачає звільнення непрацюючих ФОП від обов'язків з оплати ЄСВ і всіх штрафів за період, починаючи з січня 2019 року, але за умови подання заяви про ліквідацію ФОП.

Для уряду «сплячі» ФОПи стали проблемою, оскільки багато громадян, які припинили підприємницьку діяльність, але не закрили ФОП, після впровадження обов'язкового щомісячного внеску ЄСВ стали ліквідуватися як ФОП, проте багато з них усе-таки змушені були заплатити внески за період, доки тривала процедура ліквідації.

У податковій базі даних у категорії ФОП налічується безліч підприємців, які колись реєструвалися і провадили діяльність у старих організаційно-правових формах, таких як приватний підприємець (ПП) або суб'єкт підприємницької діяльності (СПД). Багато з них давним-давно припинили провадити будь-яку діяльність і подавати звітність до податкової, але не були формально ліквідовані через певні причини. З січня 2017 року на таких «сплячих» ФОП теж почали поширюватися зобов'язання з оплати ЄСВ і подання звітності. Такі громадяни почали отримувати податкові повідомлення-рішення на суми до десятків тисяч гривень.

Тому законотворці вирішили, що оптимальний вихід зі становища — дозволити податковій самостійно ліквідувати «боржників» та списувати їхні борги.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що в Раду поступив альтернативний законопроект про спрощену систему оподаткування для адвокатів.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва