Верховний Суд повідомив, якими документами захисник підтверджує повноваження

15:19, 2 декабря 2019
Долучення до матеріалів провадження витягу з реєстру адвокатів не передбачено.
Верховний Суд повідомив, якими документами захисник підтверджує повноваження
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Касаційний кримінальний суд по cправі №201/1058/19 розтлумачив п. 2 ч. 1 ст. 50 КПК України. Так, повноваження захисника на участь у кримінальному провадженні підтверджуються: свідоцтвом про право на зайняття адвокатською діяльністю; ордером, договором із захисником або дорученням органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Касаційна інстанція зазначає, що у цьому випадку використана синтаксична конструкція, в якій однорідні члени речення з`єднані безсполучниковим зв`язком і між двома останніми членами речення стоїть розділовий сполучник «або».

Таким чином, пункт 2 ч. 1 ст. 50 КПК України визначає, що повноваження захисника мають вважатися підтвердженими, якщо на додаток до документу, передбаченого п. 1, захисник надав хоча б один із документів, передбачених п. 2 ч. 1 цієї статті цього кодексу.

Відповідно до ч. 2 ст. 50 КПК України «встановлення будь-яких додаткових умов для підтвердження повноважень захисника чи для його залучення до участі в кримінальному провадженні не допускається». При цьому долучення до матеріалів кримінального провадження захисником витягу з Єдиного реєстру адвокатів України законодавством не передбачено.

Справа була розглянута за касаційною скаргою захисника в інтересах підозрюваного на ухвалу Дніпровського апеляційного суду від 15 травня 2019 року про повернення апеляційної скарги у кримінальному провадженні.

Ухвалою слідчого судді Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 29 січня 2019 року задоволено клопотання слідчого слідчого відділу Соборного ВП ДВР ГУНП в Дніпропетровській області. За відсутності підозрюваного обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Ухвалою Дніпровського апеляційного суду від 15 травня 2019 року апеляційну скаргу адвоката, подану в інтересах підозрюваного, на ухвалу слідчого судді Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 29 січня 2019 року повернуто особі, що її подала.

Повертаючи адвокату апеляційну скаргу, суд апеляційної інстанції зазначив, що він на підтвердження повноважень захисника додав до своєї апеляційної скарги лише ордер та копію свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю, але не додав копію договору про надання правової допомоги адвоката та витяг з Єдиного реєстру адвокатів України, і таким чином не підтвердив свої повноваження на представництво інтересів підозрюваного.

Раніше заборона ВІЛ-інфікованим усиновлювати дітей судом визнана дискримінаційною та скасована.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва