Кабмін ініціює проект закону «Про митний тариф України»

12:30, 3 декабря 2019
Проектом Закону усуваються розбіжності у версіях систем української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності та країн — торговельних партнерів.
Кабмін ініціює проект закону «Про митний тариф України»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабінет міністрів України в особі прем’єр-міністра Олексія Гончарука ініціює розгляд законопроекту №2482 «Про митний тариф».

Як зазначається в пояснювальній записці, метою прийняття закону є приведення товарної номенклатури у відповідність до вимог Гармонізованої системи опису та кодування товарів.

Законопроект розроблено на виконання міжнародних зобов’язань, взятих у рамках Міжнародної конвенції про Гармонізовану систему опису та кодування товарів, адаптації статистичної системи України до міжнародних методів, стандартів та класифікації.

Так, законопроектом усуваються розбіжності у версіях систем української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності та країн-торговельних партнерів.

Нагадаємо, що Гармонізована система опису та кодування товарів (ГС) — це багатоцільова товарна номенклатура, яку використовують понад двісті країн світу. Митний тариф України побудовано на основі ГС версії 2012 року, тоді як застосування заходів тарифного та нетарифного регулювання в більшості країн, зокрема в ЄС, з 1 січня 2017 року здійснюється на основі ГС-2017.

Як зазначають ініціатори законопроекту, у зв’язку зі згаданим виникає низка ускладнень, пов’язаних, зокрема, із неможливістю зіставлення митної статистики, наданої в рамках домовленостей про обмін статистичною інформацією. Крім того, існує проблема розбіжностей в товарних кодах країни-експортера та України під час митного оформлення імпортованої продукції.

Варто наголосити: проект нового Митного тарифу не передбачає зміни ставок ввізного мита на товари. Йдеться лише про зміну класифікації окремих категорій товарів.

Головне науково-експертне управління, проаналізувавши законопроект, вважає, що за результатами розгляду у першому читанні він може бути прийнятий за основу.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Кабмін подав законопроект щодо спрощення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги.

Крім того, ми писали про, що Олексій Гончарук виступив ініціатором подання законопроекту «Про Національну систему геопросторових даних».

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді