Президентський законопроект щодо громадянства: в чому полягають законодавчі новели

12:10, 16 декабря 2019
Присяга громадянина України та нові підстави втрати громадянства: що пропонує Президент у своєму законопроекті.
Президентський законопроект щодо громадянства: в чому полягають законодавчі новели
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Володимир Зеленський виступив ініціатором законопроекту №2590 про внесення змін до деяких законів України щодо питань громадянства.

Основні положення законопроекту стосуються врегулювання питань, пов’язаних із набуттям та втратою громадянства України, а також коригування повноважень державних органів, які беруть участь у цьому процесі.

Розширення кола осіб, які набувають громадянство України за територіальним походженням

Пропоновані зміни будуть здійснені шляхом віднесення до кола осіб, родинний зв'язок з якими надає право особі на набуття громадянства України за територіальним походженням, прадіда та прабабу, які народилися або постійно проживали на територіях, що на момент їх народження або під час їх постійного проживання входили до складу УНР, ЗУНР, Української Держави, Української Соціалістичної Радянської Республіки, Закарпатської України, Української Радянської Соціалістичної Республіки (УРСР).

Присяга громадянина України

Законопроектом передбачено, що у визначених випадках для набуття громадянства України особа складатиме присягу громадянина України такого змісту:

«Я, (ім'я та прізвище), набуваючи громадянство України, урочисто присягаю неухильно додержуватися Конституції України і законів України, виконувати обов'язки громадянина України та засвідчую, що у правових відносинах з Україною визнаю себе громадянином України».

Присяга громадянина України складатиметься повнолітньою дієздатною особою публічно і підписуватиметься в присутності уповноваженої особи відповідного центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері громадянства, або Міністерства закордонних справ України, посольства чи консульської установи України.

У разі відмови особи від складення присяги громадянина України вона вважається такою, що відмовилася від набуття громадянства України.

Заява особи про відкликання свого підпису під присягою громадянина України не матиме юридичних наслідків.

Іноземці, які є громадянами держави, включеної Кабміном до відповідного переліку, матимуть право набути громадянство України, склавши присягу. До зазначеного переліку держав не можуть бути включені держави, визнані Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом.

Перегляд підстав втрати громадянства

У випадку ухвалення законопроекту добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави, якщо на момент такого набуття він досяг повноліття, не буде вважатися підставою втрати громадянства України.

Однак причинами втрати громадянства України стануть випадки прийняття особи до громадянства України внаслідок обману, у тому числі невиконання зобов'язання, взятого особою щодо припинення іноземного громадянства.

Президент пропонує закріпити зобов'язання щодо повернення паспортного документа іноземця, невиконання якого стане підставою для втрати громадянства України.

Декларація про відмову від іноземного громадянства

Проектом закону визначаються категорії осіб, які для набуття громадянства України замість подання зобов'язання припинити іноземне громадянство матимуть право подавати декларацію про відмову від іноземного громадянства. Це, зокрема:

  • особи, які в установленому законодавством України порядку уклали контракт на проходження військової служби у Збройних Силах України;
  • особи, які мають визначні заслуги перед Україною або прийняття яких до громадянства України становить державний інтерес для України;
  • особи, які в установленому законодавством України порядку проходять військову службу у Збройних Силах України та нагороджені державною нагородою України;
  • особи, які є громадянами держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом, що зазнали у країні своєї громадянської належності переслідувань через політичні переконання, що підтверджується документом, виданим Міністерством закордонних справ України;
  • іноземці, які визнані біженцями або яким надано притулок в Україні.

Декларація про відсутність іноземного громадянства

Проектом закону пропонується внесення змін до низки законів України, передбачивши подання декларації про відсутність іноземного громадянства особами, які претендують на виборні посади, державну службу, на службу в органах місцевого самоврядування, в правоохоронних органах тощо.

Судовий порядок скасування рішень щодо громадянства

Володимир Зеленський пропонує запровадити судовий порядок скасування рішення про встановлення, оформлення належності до громадянства України.

Закон України «Про громадянство України» планується доповнити статтею 20-1 наступного змісту:

«Рішення про встановлення, оформлення належності до громадянства України, яке було прийнято внаслідок обману, подання особою неправдивих відомостей або фальшивих документів, приховування особою будь-якого суттєвого факту, за наявності якого стосовно неї не могло бути прийнято рішення про встановлення, оформлення належності до громадянства України, скасовується в судовому порядку.

Не може бути скасовано рішення про встановлення, оформлення належності до громадянства України стосовно особи, яка на момент прийняття такого рішення була неповнолітньою, недієздатною».

            Крім того, законопроектом передбачається:

  • розширення підстав набуття громадянства України дітьми, у тому числі внаслідок усиновлення, встановлення опіки, піклування;
  • врегулювання питання обробки персональних даних при вирішенні питань громадянства України (доповнення Закону України «Про гррмадянство України» новою статтею 21-1);
  • уточнення повноважень державних органів, які беруть участь у вирішенні питань громадянства України;
  • розшитення понятійного апарату Закону України «Про громадянство України».

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Зеленський подав до Ради законопроект про децентралізацію із змінами в Конституцію.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва