Суддя прокоментувала законопроект про боротьбу зі злодіями в законі

17:11, 15 января 2020
Через відповідні зміни в законодавстві Грузії злочинні спільноти переїхали до України та встановлюють тут свої порядки, — суддя.
Суддя прокоментувала законопроект про боротьбу зі злодіями в законі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, до Верховної Ради України внесено законопроект №2513 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за злочини, вчинені злочинною спільнотою». Законопроект спирається на досвід Грузії, Вірменії та Італії у боротьбі зі злодіями в законі.

Серед іншого, законопроектом пропонується доповнити статті Кримінального кодексу у питаннях визначення поняття «злодій у законі», встановлення правила кваліфікації діянь, вчинених особою у складі або в інтересах злочинної організації чи злочинної спільноти, виконання спеціального завдання з попередження чи розкриття злочинної діяльності злочинної спільноти тощо.

Під час засідання Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності, який 15 січня розглядає даний законопроект до другого читання, позитивні очікування від прийняття цієї ініціативи прокоментували представники правоохоронних органів.

Також його прокоментувала суддя Печерського районного суду міста Києва Олеся Батрин

«Вказаний законопроект є революційним — на території України такого закону ще не приймалося. Зрозуміло, що зміни, які планується внести до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів, будуть діяти в основному на попередження. Так, через відповідні зміни в кримінальному законодавстві Грузії злочинні спільноти, за даними правоохоронних органів, приїхали на територію України та тепер тут знаходяться. На даний час картина є досить складною. Вже дійшло до того, що навіть у райцентрах знаходяться злодії в законі, які дозволяють собі зайти в приміщення державного органу та встановлювати свої порядки. Маємо надію, що ці «авторитети» залишать територію України.

Що стосується заходів безпеки, існує закон, який застосовується до свідків, слідчих, прокурорів та суддів. Забезпечити безпеку їх родин за даним законом, вочевидь, складно. Але якщо ми нічого не будемо робити, ситуація не зміниться», — зауважила суддя.

Нагадаємо, що член Комітету з питань правоохоронної діяльності Максим Бужанський бачить ризики, які несе даний законопроект. Про це він повідомив у коментарі Право ТВ.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва