Кабмін хоче змінити правила дорожнього руху: деталі

15:10, 27 января 2020
Чиновники прагнуть унормувати рух великогабаритного транспорту сільськогосподарського призначення.
Кабмін хоче змінити правила дорожнього руху: деталі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Кабінеті міністрів України розробили проект змін до постанови від 10 жовтня 2001 р. №1306 «Про Правила дорожнього руху» щодо проїзду сільськогосподарської техніки дорогами загального користування. Текст проекту постанови розміщений на офіційному сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (МРЕТСГ).

Відповідно до чинного законодавства, рух великовагових та великогабаритних транспортних засобів автомобільними дорогами здійснюється на підставі дозволу на участь у дорожньому русі транспортних засобів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативи, видані перевізникові уповноваженим підрозділом Національної поліції.

У МРЕТСГ відзначили, що отримання дозволу на проїзд великогабаритної техніки (шириною понад 2,6 м) на сьогодні є процесом довготривалим, а видається він на одноразовий проїзд, за винятком постійних проїздів, але не більше трьох місяців.

У період проведення комплексу польових робіт влітку (обробіток ґрунту, посіву, збирання врожаю) виникає необхідність оперативного переміщення великогабаритної сільськогосподарської техніки з поля на поле дорогами як місцевого значення, так і міжрайонного й обласного значення. А довготривалі бюрократичні процедури негативно впливають на виконання комплексу польових робіт в агротехнологічні строки. Чиновники переконані, що це веде до втрат врожаю та негативно впливає на продовольчу безпеку країни.

Що пропонується

Проект постанови передбачає встановлення спеціальних правил переміщення дорогами загального користування сільськогосподарської техніки шириною від 2,6 м до 3,75 м та висотою від поверхні дороги 4 метри.

Передбачається, що така сільськогосподарська техніка повинна обладнуватись спеціальними знаками та рухатись у супроводі автомобілю прикриття, обладнаного проблисковим маячком оранжевого кольору.

Зокрема в уряді пропонують внести наступні зміни:

  • дати визначення сільськогосподарській техніці: комбайни, трактори, в тому числі з сільськогосподарським навісним або причіпним обладнанням;
  • зобов’язати водіїв вмикати проблискові маячки оранжевого кольору на сільськогосподарській техніці, ширина якої перевищує 2,6 м. В разі їх відсутності водіям таких транспортних засобів заборонено користуватися ними;
  • перевезення небезпечних вантажів тепер може здійснювати сільськогосподарська техніка шириною 3,75 м. Крім того, сільськогосподарська техніка, ширина якої перевищує 2,6 м, повинна обладнуватись знаками «Об’їзд перешкоди з лівого боку» та «Об’їзд перешкоди з правого боку» діаметром по 600 міліметрів кожний, виготовленими зі світловідбивного матеріалу. Така техніка повинна рухатися у супроводі автомобіля з проблисковим маячком оранжевого кольору;
  • на сільськогосподарську техніку, ширина якої перевищує 2,6 м, необхідно буде встановити зображення дорожнього знаку «Обмеження максимальної швидкості (не більше 70)»;
  • відтепер власники сільськогосподарської техніки, ширина якої перевищує 2,6 м, мають узгоджувати технічні вимоги щодо конструкції та встановлення на транспортних засобах спеціальних звукових і світлових сигнальних пристроїв, світлових покажчиків та розпізнавальних знаків автомобілів аварійної служби, з територіальними органами з надання сервісних послуг Міністерства внутрішніх справ.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, які автомобілі найбільш очікувані у 2020 році.

Також ми повідомляли, що в Україні посилять покарання для пішоходів. Пішохода, який порушив правила дорожнього руху, штрафуватимуть на 255 гривень.

Ще ми інформували, як зареєструвати автомобіль.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва