З оприлюдненого звіту уряду стало відомо, що МВС робитиме цього  року

08:30, 18 февраля 2020
У планах МВС — запровадження електронних сервісів, відеоспостереження, поліцейських станцій та єдиного номера.
З оприлюдненого звіту уряду стало відомо, що МВС робитиме цього  року
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Уряд оприлюднив Звіт з виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів. Усі Міністерства відзвітували про свою діяльність та поділилися запланованими заходами на поточний рік.

Зокрема Міністерство внутрішніх справ розраховує на запровадження інституту кримінальних проступків, систем відеоспостереження, а також мобільних додатків (My Pol). МВС також розширює мережу поліцейських офіцерів громади, поліцейських станцій та створює єдиний телефонний номер 112.

Надалі наводимо витяг зі Звіту КМУ, у якому йдеться про подальші плани МВС.

Ціль 13.1. Кожен українець почуває себе захищеним від фізичних загроз

Завдяки підвищенню ефективності діяльності Національної поліції за результатами роботи у 2019 році відмічається зменшення кількості:

-  тяжких та особливо тяжких злочинів (зареєстровано 142,5 тис. злочинів, що на 17% менше показника 2018 року (171,9 тис.);

-  злочинів, пов’язаних із незаконними заволодіннями транспортними засобами (на 17% менше показника 2018 року (зменшення з 6,5 тис. до 5,4 тис.);

-  злочинів проти власності та проти безпеки руху й експлуатації транспорту  246,6 тис. злочинів, що на 15% менше, ніж у 2018 році (289 тис.).

Протягом 2019 року з використанням мобільного додатку My Pol (екстрений виклик поліції) надійшло 3899 повідомлень. За результатами реагування розпочато 42 кримінальні провадження та складено 20 протоколів про адміністративні правопорушення.

Загалом у 2019 році поліцією здійснено понад 7,3 млн виїздів до місць скоєння правопорушень, з яких 82% — у рамках нормативно визначеного строку прибуття (20 хв). У 2018 році цей показник становив 78% із 7,1 млн виїздів.

Продовжується вжиття заходів, спрямованих на подальше реформування кримінальної поліції та органів досудового розслідування з метою підвищення ефективності розкриття та розслідування кримінальних правопорушень. Триває робота щодо запровадження в Національній поліції інституту розслідування кримінальних проступків.

Національною поліцією вживаються заходи щодо запровадження інтелектуальної системи відеоспостереження з потужною аналітичною складовою, одним із напрямів використання якої є розкриття та розслідування злочинів, пов’язаних із незаконним заволодінням транспортними засобами.

Впроваджено інформаційну підсистему «Гарпун» Інформаційного порталу Національної поліції, до якої підключено 1,8 тис. камер відеоспостереження з функцією відеоаналітики. Система здатна розпізнавати реєстраційні номерні знаки транспортних засобів та перевіряти їх щодо причетності до вчинення правопорушень або викрадень. Використання працівниками поліції такої інформації значно підвищує ефективність розкриття злочинів по гарячих слідах.

Подальші заплановані дії

  • Нормативно-правове врегулювання питань запровадження інституту кримінальних проступків та побудови системи відеоспостереження з подальшим розширенням кола доступу до неї поліцейських.
  • Створення підрозділів дізнання у структурі Національної поліції, які будуть займатися досудовим розслідуванням кримінальних проступків у формі дізнання за спрощеною процедурою та в скорочені строки  не більше 72 годин з моменту повідомлення особі про підозру чи затримання або в інших випадках у строк до одного місяця.
  • Впровадження в м. Києві та Київській області мобільного додатку My Pol.

Ціль 13.2. Людина, яка потрапила в біду (надзвичайну чи іншу життєву ситуацію, що загрожує її життю чи здоров’ю), отримає допомогу навіть у найвіддаленіших куточках країни

Підвищено відсоток населення, до якого забезпечено розрахунковий (нормативний) 20-хвилинний термін прибуття (до 92,4%).

У 2019 році зросла кількість населених пунктів України, що охоплюється вчасним (нормативним) прибуттям до місця події або надзвичайної ситуації (на 238 населених пунктів шляхом утворення 34 місцевих пожежно-рятувальних підрозділів).

Розпочато тестову експлуатацію програмного забезпечення системи екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112.

Проведено комплексну перевірку загальнодержавної та територіальних автоматизованих систем централізованого оповіщення, а також спеціальних систем оповіщення на гідротехнічних спорудах Дніпровського каскаду.

Розроблено проект нормативно-правового акту з впровадження європейської Директиви 2004/107/ЄС з якості повітря щодо внесення змін до «Порядку здійснення моніторингу за вмістом миш’яку, кадмію, ртуті, нікелю та поліциклічних ароматичних вуглеводнів в атмосферному повітрі» в частині інформування населення про вміст забруднюючих речовин в атмосферному повітрі.

З метою побудови безпечного простору в громадах, взаємодії поліції з населенням на засадах партнерства, надання якісних поліцейських послуг і постійної поліцейської присутності Національною поліцією, у межах реалізації принципу Community Policing реалізується проект «Поліцейський офіцер громади».

Для організації сталої співпраці з громадою та створення спільного безпечного середовища, задоволення безпекових потреб громадян і забезпечення ефективного вирішення локальних потреб ведеться робота зі створення та розбудови підрозділів поліції за типом «поліцейська станція» в населених пунктах. Зараз відкрито 222 поліцейські станції, 12 з яких функціонує в центрах безпеки.

В обласних центрах, а також містах Бердянськ, Маріуполь, Краматорськ, Біла Церква, Сєвєродонецьк (загалом 37 міст) розпочато функціонування 45 мобільних груп з реагування на факти вчинення домашнього насильства.

Для створення ефективної системи реагування на правопорушення, надзвичайні ситуації та небезпечні події до підрозділів поліції передано 25 автомобілів марки Skoda Rapid, які будуть залучені до мобільних груп реагування на факти вчинення домашнього насильства, та 52  для підрозділів патрульної поліції.

Подальші заплановані дії

  • Отримання 8 одиниць авіаційної техніки (6 гелікоптерів AIRBUS HELICOPTERS Н225 (для ДСНС  3 од., Національної гвардії  3 од.) та 2 Н145 для Національної поліції).
  • Поширення за підтримки місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування проекту «Поліцейський офіцер громади» на всю територію України (29,7 тис. населених пунктів) та водночас забезпечення добору та навчання поліцейських, їх матеріально-технічного оснащення, а також надання транспортних засобів, насамперед в місцях без розвинутої транспортної інфраструктури.
  • Відкриття ще понад 250 поліцейських станцій та поширення проекту щодо функціонування мобільних груп з реагування на факти вчинення домашнього насильства в 50 містах з кількістю населення понад 50 тис. осіб.
  • Розширення меж пілотного проекту впровадження діяльності служби екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112 з міста Біла Церква до м. Києва, Київської та Дніпропетровської областей, з подальшим розповсюдженням на всі регіони України.
  • Оснащення пожежно-рятувальних підрозділів пожежно-рятувальними автомобілями в кількості 28 одиниць за рахунок коштів Державного бюджету на 2019 р. та 75 одиниць за рахунок коштів Державного бюджету на 2020 рік.
  • Забезпечення пожежно-рятувальних підрозділів захисним та робочим одягом на суму 31 млн гривень.
  • Проведення понад 3 тис. методичних та практичних заходів з метою надання допомоги органам місцевого самоврядування в утворенні нових та реформуванні існуючих пожежно-рятувальних підрозділів місцевої і добровільної пожежної охорони в об’єднаних територіальних громадах, зокрема у складі центрів безпеки.
  • Розроблення та подання на розгляд Уряду проектів Концепції та Державної цільової програми матеріально-технічного переоснащення Національної гідрометеорологічної служби на період 2021–2023 років.

Ціль 13.3. Українці та їх майно убезпечено від пожеж та аварій

У 2019 році під час гасіння пожеж врятовано 1914 осіб та матеріальні цінності на суму понад 5,3 млрд гривень.

З метою підвищення відсотку відшкодованої страховими компаніями шкоди від пожеж та надзвичайних ситуацій розроблено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо способів здійснення державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки» (реєстраційний номер 2702 від 28 грудня 2019 р.). Законопроектом надається можливість відтермінування на 6 або 10 років перевірок суб’єктів господарювання із середнім і незначним ступенем ризику відповідно у разі укладення ними договору добровільного страхування цивільної відповідальності.

З метою посилення відповідальності керівників суб’єктів господарювання за порушення вимог пожежної та техногенної безпеки шляхом запровадження дієвих адміністративних санкцій Кабінетом Міністрів України схвалено та подано до Верховної Ради України проект Закону України «Про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України щодо визначення строків розгляду справ за позовами, які подаються у разі виявлення порушень у сфері техногенної та пожежної безпеки» (реєстраційний номер 3046 від 10 лютого 2020 р.), яким пропонується встановити максимальний штраф у розмірі до 8500 гривень за порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки та за невиконання приписів і постанов посадових осіб ДСНС.

Утворено робочу групу з розроблення проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань цивільного захисту», яким, зокрема, передбачається запровадження ризикоорієнтованого підходу до аналізу ризиків пожежної і техногенної безпеки та інституту приватної пожежної охорони.

Розпочато роботу з розроблення методики оцінювання ризиків пожежної та техногенної безпеки. Утворено міжвідомчу робочу групу, визначено відповідні завдання науковим та навчальним закладам ДСНС.

Подальші заплановані дії

Розроблення проектів законів України:

  • «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань цивільного захисту» щодо запровадження ризикоорієнтованого підходу до аналізу ризиків пожежної і техногенної безпеки та інституту приватної пожежної охорони;
  • «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки»;
  • «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за створення перешкод при проведенні перевірок з питань техногенної та пожежної безпеки».

Ціль 13.4. Українці захищені від організованої злочинності та масових заворушень

У 2019 році знешкоджено 275 організованих груп і злочинних організацій, що на 7% більше, ніж у 2018 році (258).

На 9% збільшилася кількість виявлених кримінальних правопорушень, учинених членами організованих груп та злочинних організацій (з 2,3 тис. у 2018 році до 2,5 тис. у 2019 році), та на 2%  кількість осіб, викритих у скоєнні злочинів у складі організованих груп та злочинних організацій (з 1064 осіб у 2018 до 1082 осіб у 2019 році).

У 2019 році проведено 8 спеціальних поліцейських операцій під умовною назвою «ГРІМ», з яких 2  звільнення заручників та 6  затримання озброєних злочинців. Зазначені операції проведено без жертв.

З метою уніфікації роботи поліцейських, впровадження єдиного підходу у забезпеченні правопорядку затверджено стандартні операційні процедури щодо забезпечення публічної безпеки і порядку органами та підрозділами Національної поліції України під час проведення масових заходів відповідно до Скандинавської моделі забезпечення правопорядку.

У структурі Національної поліції створено міжрегіональний територіальний орган  Департамент стратегічних розслідувань, функціями якого є:

-    аналіз оперативної обстановки, а також чинників, що впливають на її ускладнення;

-   вивчення тенденцій розвитку організованої злочинності;

-   проведення оперативно-розшукових заходів з викриття організованих груп і злочинних організацій.

Подальші заплановані дії

  • Забезпечення підготовки особового складу, який виконує завдання із забезпечення публічної безпеки і порядку, та покращення матеріально-технічного стану підрозділів поліції відповідно до пакета підтримки «Забезпечення публічної безпеки та порядку» проекту «Підтримка реформ з розвитку верховенства права в Україні у сферах діяльності поліції, прокуратури та належного врядування» (ПРАВО-Поліція), який реалізовується Міністерством внутрішніх справ у взаємодії з Управлінням Організації Об’єднаних Націй з обслуговування проектів в Україні та Консультативною місією Європейського союзу з реформування сектору цивільної безпеки в Україні.
  • Розроблення проекту Закону України «Про мирні зібрання».
  • Подальше запровадження методології Європолу з оцінки загроз тяжких злочинів та організованої злочинності (SOCTA) в діяльності правоохоронних органів з метою посилення протидії організованій злочинності, виявлення, розслідування, припинення та запобігання правопорушенням, учиненим учасниками організованих груп і злочинних організацій.
  • Придбання для Національної гвардії України 60 спеціальних автомобілів (мікроавтобусів) для патрулювання, 630 одиниць озброєння та 2,6 млн штук боєприпасів.
  • Збільшення кількості груп реагування патрульної поліції, які щозміни заступають на чергування, з 850 до 1181 з метою забезпечення своєчасного реагування на заяви й повідомлення про вчинені правопорушення та інші події.
  • Впровадження новітніх методів документування кіберзлочинів та імплементації Конвенції про кіберзлочинність: збереження провайдерами інформації, обмін деперсоніфікованими даними, ідентифікація кіберзлочинців та місць їх перебування, отримання поліцією мережевого трафіку NETFLOW, введення додаткового інструментарію для поліції  «припису».

Ціль 13.5. Українці захищені надійним кордоном та задоволені сервісом під час його перетину

Підписано міжурядову угоду між Україною і Францією щодо офіційної підтримки в посиленні системи морської охорони та безпеки кордонів, за якою планується будівництво 20 сучасних патрульних катерів для нарощення спроможностей Морської охорони Держприкордонслужби та підвищення ефективності охорони річкової та морської ділянок державного кордону та захисту національних інтересів у територіальному морі України та її виключній (морській) економічній зоні.

Затверджено план заходів на 2020–2022 роки щодо реалізації Стратегії інтегрованого управління кордонами на період до 2025 року (розпорядження Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2019 р. № 1409). Головною метою зазначеної Стратегії є інтеграція до єдиного європейського та світового безпекового простору, а також впровадження європейських принципів інтегрованого управління кордонами, вдосконалення міжнародного, прикордонного та міжвідомчого співробітництва та механізмів співпраці між його суб’єктами.

У межах реалізації Плану заходів з інженерно-технічного облаштування українсько-російського державного кордону, територій, прилеглих до району проведення операції Об’єднаних сил та Автономної Республіки Крим у 2019 році облаштовано 60,5 км протитранспортних ровів, 67,3 км рокадних доріг, 3,7 км загороджувального паркану, 21,7 км загородження зі спіралі «Єгоза», 34 переходи дороги через яри.

У рамках інвестиційного проекту «Єдина система авіаційної безпеки та цивільного захисту МВС України» 3 січня 2020 року Держприкордонслужба отримала два нові вертольоти Н125.

З метою забезпечення населення України якісними та доступними адміністративними послугами у сферах міграції ДМС забезпечено всі 24  територіальні органи та всі 580 територіальних підрозділів 2 тис. 242 робочими станціями з комплектами обладнання для оформлення документів та взяття біометричних даних і захищеними каналами зв’язку.

Територіальними органами ДМС забезпечено функціонування 54 мобільних автоматизованих робочих станцій у захисному кейсі для оформлення документів та взяття біометричних даних у осіб з обмеженими можливостями.

У 2019 році до Єдиного державного демографічного реєстру підключено 55  Центрів надання адміністративних послуг та їх територіальних підрозділів.

Подальші заплановані дії

  • Підвищення рівня прикордонної безпеки шляхом запровадження системи технічно-інтелектуального захисту кордону.
  • Оптимізація регіональних управлінь Держприкордонслужби, перехід на трирівневу систему управління.
  • Нарощення можливостей відомчої авіації та морської охорони.
  • Вдосконалення висвітлення надводної обстановки.
  • Демаркація українсько-білоруської ділянки державного кордону стосовно визначення місць та встановлення прикордонних знаків.
  • Запровадження пілотного проекту «Е-черга» в міжнародному пункті пропуску для автомобільного сполучення «Краківець» з метою створення комфортних умов для учасників міжнародного автомобільного руху для завчасного бронювання місця в черзі через інтернет-сайт або мобільний додаток.

Раніше уряд направив у Раду законопроект про засади адміністративно-територіального устрою України.

 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді