Закон проти коронавірусу: автор прокоментував спірні моменти

17:25, 17 марта 2020
Автор прокоментував закон, покликаний боротися з коронавірусом.
Закон проти коронавірусу: автор прокоментував спірні моменти
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народний депутат України, перший заступник голови Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Валерій Дубіль в коментарі «Судово-юридичній газеті» проаналізував ситуацію довкола схвалення законопроекту №3219 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Даний законопроект схвалив Комітет з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування. Чи мав він такі повноваження: вносити правки до Кодексу про адміністративні правопорушення, Закону про державні закупівлі тощо?

Згідно з Конституцією нашої держави, одним із суб’єктів законодавчої ініціативи є народний депутат – представник народу України. І направленість цих ініціатив не залежить від того, в якому профільному комітеті Ради працює депутат. Розгляд законопроектів у профільних комітетах носить виключно рекомендаційний характер, адже рішення про ухвалення законопроекту приймає не профільний комітет, а більшість депутатів Верховної Ради шляхом відкритого голосування на сесійному засіданні. Це і є сутність демократичної процедури законотворчого процесу.

Чи можна вважати, що згідно законопроекту вводиться мораторій на виплату кредитів на час обмежувальних заходів?

Закон дозволяє зробити кредитні канікули, втім, це не так просто. Це можливо тільки у тому випадку, коли у кредитному договорі прописано, що мораторій на виплату кредиту вводиться при настанні форс-мажорних обставин, які підтверджені Торгово-промисловою палатою України. Згідно із прийнятими нормами, введення рішенням Кабінету Міністрів карантину є форс-мажором. Тому, аби захистити власні інтереси, потрібно вдумливо та уважно читати умови отримання кредиту.

Закон дозволяє закупівлю без тендеру. Як буде подолано потенційні корупційні ризики, якщо вони будуть створені?

Головним корупційним запобіжником є публічність. Саме тому ми внесли до законопроекту обов’язок для замовника забезпечити своєчасну публікацію результатів проведення закупівлі саме у тій формі, в якій публікують інформацію про закупівлі у системі «Прозорро». Крім того, введена адміністративна відповідальність за несвоєчасну публікацію цієї інформації: накладення штрафу на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб – у розмірі від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

А далі все у наших з вами руках. Саме ми повинні моніторити ці закупівлі та надавати розголос у тому випадку, якщо їхні ціни будуть завищеними. Я зі своєї сторони готовий разом з вами вести цю роботу та направляти депутатські звернення до правоохоронних органів щодо кожного з виявлених фактів. 

Чи закладені у бюджеті кошти на доплати медикам?

Зараз в державному бюджеті на 2020 рік ще не закладені кошти на виплату додаткової винагороди медикам, які безпосередньо зайняті на роботах із ліквідації захворювання на коронавірусну хворобу. Це можливо та потрібно зробити тільки шляхом внесення змін до бюджету, які повинен ініціювати Уряд. Коли Уряд внесе до Ради відповідний законопроект, ми проголосуємо за нього у найкоротший термін. Але й без цього у Уряду є кошти для забезпечення підвищення заробітної плати медиків, адже в Уряді є Резервний фонд, який саме і повинен використовуватися для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, природного, соціального характеру.

Що робити людям, для яких обмежувальні заходи виливаються у відправлення у відпустку за власний рахунок?

До прийняття цього закону граничний термін відпустки за власний рахунок становив тільки 15 діб. Зараз відпустка за власний рахунок, в яку роботодавець відправляє робітника на період карантину, не зараховується до цього терміну, тому незалежно від її тривалості за робітником мають бути збережені його посада та умови праці, які були до відправлення у відпустку.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що в Раді прокоментували проблеми працівників від прийняття закону проти коронавірусу.

Нагадаємо, в Києві вже зафіксовано два випадки зараження коронавірусом.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська