Депутати хочуть спростити державну реєстрацію договорів

13:52, 20 марта 2020
На думку депутатів, спрощення процедури скоротить часові витрати іноземного інвестора для здійснення інвестицій.
Депутати хочуть спростити державну реєстрацію договорів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На офіційному сайті Верховної Ради з’явився проект Закону № 3214 «Про внесення зміни до статті 287 Митного кодексу України стосовно покращення інвестиційного клімату (щодо скасування державної реєстрації договорів (контрактів) про спільну інвестиційну діяльність)». Проект, авторами якого є група народних депутатів від фракції «Голос», розроблено з метою зменшення регуляторних процедур, спрощення умов ведення інвестиційної діяльності та покращення інвестиційного клімату України.

Новації від депутатів

Депутати пропонують скасувати державну реєстрацію договорів. Вони переконані, що це скоротить часові витрати іноземного інвестора для здійснення інвестицій на підставі договорів (контрактів) та зменшить навантаження в органах державної реєстрації. «Отже, –  резюмують депутати, – прийняття зазначеного проекту Закону сприятиме спрощенню регуляторних процедур, покращить умови інвестиційної діяльності в Україні та сприятиме збільшенню надходження іноземних інвестицій в економіку України».

Яка ситуація зараз

Згідно із статтею 287 Митного кодексу України, товари (окрім товарів для реалізації або використання з метою, безпосередньо не пов'язаною із провадженням підприємницької діяльності), що ввозяться на митну територію України на строк не менше трьох років іноземними інвесторами відповідно до Закону України «Про режим іноземного інвестування» з метою інвестування на підставі зареєстрованих договорів, звільняються від сплати ввізного мита.

Законом України «Про режим іноземного інвестування» визначено, що іноземні інвестори мають право укладати договори про спільну інвестиційну діяльність (виробничу кооперацію, спільне виробництво тощо), не пов'язану із створенням юридичної особи, відповідно до чинного законодавства.

Зазначені договори  повинні бути зареєстровані у терміни та в порядку, що встановлюються Кабінетом Міністрів України. Такий порядок встановлений постановою Кабінету Міністрів України від 30.01.1997 року № 112 «Про затвердження Положення про порядок державної реєстрації договорів (контрактів) про спільну інвестиційну діяльність за участю іноземного інвестора», а також Інструкцією про порядок здійснення державної реєстрації договорів, затвердженою наказом Міністерства зовнішніх економічних зв’язків і торгівлі від 20.02.1997 року № 125 «Про заходи МЗЕЗторгу щодо забезпечення виконання постанови Кабінету Міністрів України від 30.01.1997 р. № 112».

Водночас, відповідно до норм чинного законодавства, послуга з державної реєстрації договорів є адміністративною послугою.

Депутати вважають, що такі норми статті 24 Закону України «Про режим іноземного інвестування», а також Положення суперечать чинному законодавству у сфері адміністративних послуг. При цьому народні обранці переконані, що це ще й не є економічно доцільним.

Слід зазначити, що державна реєстрація договорів здійснюється з метою перевірки даних, контролю та моніторингу щодо суб’єктів, які ввозять товари (крім товарів для реалізації або власного споживання) на митну територію України на строк не менше трьох років з метою інвестування, оскільки таке майно, відповідно до Закону України «Про режим іноземного інвестування» та статті 287 Митного кодексу України, звільняється від сплати ввізного мита. Зазначену норму запроваджено з прийняттям Закону у 1996 році. На думку народних обранців, у зв’язку із суттєвим удосконаленням законодавства, зокрема прийняттям у 2012 році нової редакції Митного кодексу України, низки законодавчих та нормативно-правових актів у сфері дерегуляції, запровадження електронних реєстрів, ця норма Закону втрачає свою доцільність та ефективність.

Народні обранці вважають, що прийняття проекту Закону сприятиме зменшенню регуляторних процедур, спрощенню умов ведення інвестиційної діяльності та покращенню інвестиційного клімату України.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що Комітет Ради підтримав законопроект, який допоможе бізнесу під час карантину. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Обідіна
    Олена Обідіна
    суддя Полтавського апеляційного суду
  • Світлана Гушилик
    Світлана Гушилик
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Олександр Журибеда
    Олександр Журибеда
    заступник голови Святошинського районного суду міста Києва