Будет ли амнистия и освобождение осужденных в Украине из-за коронавируса: позиция министра Дениса Малюськи

12:17, 8 апреля 2020
Денис Малюська рассказал, поддерживает ли он освобождение из тюрем ввиду коронавируса и законопроект об амнистии.
Будет ли амнистия и освобождение осужденных в Украине из-за коронавируса: позиция министра Дениса Малюськи
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Министр юстиции Денис Малюська прокомментировал, будут ли в Украине освобождать осужденных ввиду коронавируса и поддерживает ли он законопроект об амнистии.

«Щоб два рази не вставати, після «справи Суркісів» прокоментую ще одну тему, яка активно розганяється у медіа – масове звільнення засуджених у зв'язку з коронавірусом.

Окремі країни дійсно пішли шляхом звільнення великої кількості ув'язнених під час епідемії. З різних мотивів. Хтось не зміг їх утримати у місцях позбавлення волі, хтось вважав, що це зменшить кількість заражень вірусом.

Позиція Мін'юсту – ми підтримуємо ідею вивільнення засуджених, однак не масового, а у обмеженій і обґрунтованій кількості. Мова має йти лише про тих, хто не становить небезпеку для суспільства.

Поясню чому. Зараз країна перебуває на карантині. Люди переважно сидять по своїх домівках і живуть за рахунок заощаджень. Вкрай мало засуджених, які можуть вийти на волю, і після цього зможуть жити у своїй квартирі/будинку за рахунок якихось заощаджень.

Імовірніше за все, що цей крок не тільки не зменшить кількість хворих, але збільшить її, а також істотно погіршить криміногенну ситуацію.

Єдине, чого досягне масове звільнення засуджених у такій ситуації – це зменшить головний біль Мін'юсту по утриманню засуджених у безпеці. Але зменшення нашого головного болю не є метою нашої роботи. Ми не будемо перекладати проблему з хворої голови на здорову.

Тому ми підтримуємо продумані заходи – законопроект про амністію (Igor Fris), який вивільнить близько дев'ятисот засуджених, та ініціюємо зміни у законодавство, що дозволять істотно зменшити кількість нових людей, які направляються у СІЗО або установи відбування покарань.

Дуже просимо колег з парламенту розглянути такі ініціативи у першочерговому порядку.

Але ми не ініціюємо та не підтримуємо масових заходів по звільненню десятків тисяч засуджених. Такі процеси повинні відбуватися лише поступово, підготовлено та контрольовано без створення небезеки для суспільства», – написал министр на своей facebook-странице.

Отметим, ранее украинский омбудсмен Людмила Денисова провела мониторинг Киевского следственного изолятора. По ее словам, в СИЗО нет дезинфекторов и медзащиты.

Напомним, с начала прошлой недели от следственных судей районных судов Киева нашему изданию стала поступать информация о том, что в суды из СИЗО доставляют лиц с симптомами, внешне похожими на коронавирус COVID-19. Впрочем, в Министерстве юстиции, к сфере ответственности которого относятся СИЗО и места лишения свободы, тогда данную информацию «Судебно-юридической газете» не подтвердили

Вместе с тем наши источники в администрации Лукьяновского СИЗО рассказали подробности о том, как СИЗО живет на карантине

Затем Денис Малюська признал, что рано или поздно вирус в пенитенциарную систему попадет.

Подписывайтесь на наш Telegram-канал, чтобы быть в курсе самых важных событий. 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки