Верховний Суд визначив, коли витрати на правничу допомогу не відшкодовуються

11:55, 12 апреля 2020
У справах окремого провадження судові витрати не відшкодовуються: КЦС ВС
Верховний Суд визначив, коли витрати на правничу допомогу не відшкодовуються
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Відшкодування витрат на правничу допомогу можливе у справах позовного провадження. У справах окремого провадження судові витрати не відшкодовуються. На цьому наголосив Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду у справі № 607/1219/18.

За змістом положень частин першої-четвертої указаної статті витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, окрім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із:

  • складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг);
  • часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг);
  • обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт;
  • ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Керуючись положеннями статті 137 ЦПК України, суд апеляційної інстанції у справі № 607/1219/18 не звернув уваги на те, що відповідно до частини першої статті 42 ЦПК України, сторони є учасниками справи у справах позовного провадження, тоді як справа, в якій прийнято оскаржувану постанову, розглянута в порядку окремого провадження.

У справах окремого провадження учасниками справи є заявники, інші заінтересовані особи.

Відповідно до частини сьомої статті 294 ЦПК України, при ухваленні судом рішення судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

Верховний Суд зробив висновок, що з огляду на викладене, відшкодування витрат на правничу допомогу можливе у справах позовного провадження. У справах окремого провадження судові витрати не відшкодовуються.

Вирішуючи питання про відшкодування витрат на правничу допомогу, суд апеляційної інстанції на зазначене уваги не звернув та дійшов помилкового висновку про можливість стягнення такого відшкодування у справі, яка розглянута за правилами окремого провадження.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, чи може адвокат надавати правову допомогу без укладення договору в письмовій формі.

Крім того, ми писали про постанову КАС ВС щодо правомірності подання окремих клопотань однією заявою.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде