У Верховній Раді є законопроект щодо заповнення вакансій в судах

16:53, 22 апреля 2020
Законопроект щодо порядку призначення на посаду судді місцевого, апеляційного суду за спеціальною скороченою процедурою є у комітеті, втім, поки не зареєстрований.
У Верховній Раді є законопроект щодо заповнення вакансій в судах
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На розгляді в комітетах Верховної Ради перебуває законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо порядку призначення на посаду судді місцевого, апеляційного суду за спеціальною (скороченою) процедурою. Завданням законопроекту є запровадження процедури кадрового оновлення суддівського корпусу з числа осіб, які у встановленому законом порядку підтвердили здатність здійснювати правосуддя у судах вищого рівня.

Втім, поки він не зареєстрований.

Повний текст законопроекту з власних джерел отримала «Судово-юридична газета».

Так, у законопроекті запропоновано доповнити Закон «Про судоустрій і статус суддів» новою статтею 81-1 «Порядок призначення на посаду судді місцевого, апеляційного суду за спеціальною  (скороченою) процедурою»:

«Стаття 81-1. Порядок призначення на посаду судді місцевого, апеляційного суду за спеціальною  (скороченою) процедурою

  1. Спеціальною (скороченою) процедурою призначення на посаду судді місцевого суду для цілей цього Закону вважається процедура призначення на посаду судді відповідного місцевого суду особи, яка відповідає вимогам до кандидатів на посаду судді та за результатами кваліфікаційного оцінювання підтвердила здатність здійснювати правосуддя на посаді судді апеляційного суду за відповідною спеціалізацією.
  2. Спеціальною (скороченою) процедурою призначення на посаду судді апеляційного суду для цілей цього Закону вважається процедура призначення на посаду судді відповідного апеляційного суду особи, яка відповідає одній із вимог, визначених частиною першою статті 28 цього Закону та за результатами кваліфікаційного оцінювання підтвердила здатність здійснювати правосуддя на посаді судді касаційного суду в складі Верховного Суду за відповідною спеціалізацією.
  3. На посаду судді відповідного місцевого суду за спеціальною (скороченою) процедурою може бути призначена особа, з числа осіб, які за результатом кваліфікаційного оцінювання, підтвердили здатність здійснювати правосуддя на посаді судді апеляційного суду за відповідною спеціалізацією та яка відповідає вимогам до кандидатів на посаду судді.
  4. На посаду судді відповідного апеляційного суду за спеціальною (скороченою) процедурою може бути призначена особа, з числа осіб, які за результатом кваліфікаційного оцінювання, підтвердили здатність здійснювати правосуддя на посадах суддів касаційних судів у складі Верховного Суду за відповідною спеціалізацією, яка відповідає вимогам до кандидатів на посаду судді, а також відповідає одній із вимог, визначених частиною першою статті 28 цього Закону.
  5. Кандидат на посаду судді відповідного місцевого суду може брати участь у конкурсі за спеціальною (скороченою) процедурою призначення, у разі ухвалення Вищою кваліфікаційною комісією суддів України рішення про його оголошення не пізніше трьох років з дня прийняття цією комісією рішення про підтвердження таким кандидатом здатності здійснювати правосуддя на посаді судді апеляційного суду за відповідною спеціалізацією.
  6. Кандидат на посаду судді відповідного апеляційного суду може брати участь у конкурсі за спеціальною (скороченою) процедурою призначення, у разі ухвалення Вищою кваліфікаційною комісією суддів України рішення про його оголошення не пізніше трьох років з дня прийняття цією комісією рішення про підтвердження таким кандидатом здатності здійснювати правосуддя на посаді судді касаційного суду в складі Верховного Суду за відповідною спеціалізацією.
  7. Кандидат на посаду судді відповідного місцевого, апеляційного суду подає до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України письмову заяву про участь у конкурсі на вакантні посади суддів відповідних місцевих, апеляційних судів за спеціальною (скороченою) процедурою призначення.
  8. Вища кваліфікаційна комісія суддів України на підставі поданих письмових заяв про участь у конкурсі на вакантні посади суддів відповідних місцевих, апеляційних судів за спеціальною (скороченою) процедурою призначення та рішень про підтвердження кандидатами здатності здійснювати правосуддя на посаді судді апеляційного, касаційного суду у складі Верховного Суду за відповідною спеціалізацією, визначає рейтинг кандидатів для участі у конкурсі відповідно до кількості набраних ними балів за результатами кваліфікаційного оцінювання на посаду судді апеляційного, касаційного суду у складі Верховного Суду за відповідною спеціалізацією. У рейтингу окремо зазначаються найменування відповідних місцевих, апеляційних судів, в яких заміщуються вакантні посади суддів.
  9. Якщо за результатами проведення конкурсу на зайняття вакантної посади судді у відповідному місцевому, апеляційному суді за спеціальною (скороченою) процедурою призначення Вища кваліфікаційна комісія суддів України ухвалює рішення про внесення рекомендації Вищій раді правосуддя щодо призначення кандидата на посаду судді, така рекомендація разом із відповідними матеріалами направляється Вищій раді правосуддя для розгляду.
  10. Вища рада правосуддя розглядає питання про внесення Президентові України подання про призначення судді на посаду в апеляційний суд та ухвалює відповідне рішення».

Також пропонується визначити в Прикінцевих та перехідних положеннях, що Вища кваліфікаційна комісія суддів України протягом двох місяців з дня набуття чинності цим Законом, оголошує та проводить конкурс на зайняття вакантної посади судді у відповідному апеляційному суді за спеціальною (скороченою) процедурою призначення.

Порядок проведення конкурсу на зайняття вакантної посади судді у відповідному   (місцевому), апеляційному суді за спеціальною (скороченою) процедурою призначення, затверджується Вищою кваліфікаційною комісією суддів України за погодженням із Вищою радою правосуддя.

Пояснювальну записку до цього проекту раніше на своїй сторінці опублікував член Ради адвокатів Одеської області Всеволод Сокалюк.

Як зазначається в пояснювальній записці, станом на січень 2020 року, згідно з інформацією розміщеною на сайті Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, кількість вакантних посад суддів в місцевих судах, на які не триває процедура зайняття на постійній основі, складає – 4465 вакантних посад; в свою чергу, в апеляційних судах – 346 вакантних посад суддів, на зайняття яких 09 серпня 2019 року оголошено конкурс та 81 вакантна посада суддів, на які не триває процедура зайняття на постійній основі.

Як відомо, наразі в судах критична ситуація із заповненістю штату. 

Так, через нестачу суддів збільшується залишок нерозглянутих справ. В деяких районних судах Києва кажуть про загрозу для розгляду резонансних справ. Зокрема, Подільський районний суд Києва звернувся до Президента з листом, в якому зазначив, що така загроза є для «справ Майдану». 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду