Денис Малюська розповів, якими будуть тарифи у платних камерах СІЗО

16:35, 30 апреля 2020
Мін’юст розробляє законопроект про вихід з СІЗО під заставу нерухомості.
Денис Малюська розповів, якими будуть тарифи у платних камерах СІЗО
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Сьогодні Мін’юст доопрацьовує нормативні документи про платні камери в СІЗО, приватні слідчі ізолятори, вихід під заставу нерухомого майна. На доопрацювання законопроектів потрібно близько двох тижнів. Про це розповів міністр юстиції Денис Малюська.

За словами міністра сьогодні СІЗО отримують гроші лише з держбюджету. Відповідно в них не вистачає коштів ні на що. Фінансування не вистачає навіть на постільну білизну, не кажучи вже про ремонти і нормальне харчування. Якщо ремонти проводяться, то часто це робиться за рахунок людей, які там утримуються. Згенерувати їхнє надходження – одна з цілей цієї реформи. Друга – прибрати корупцію. Адже об’єктивно є камери кращі, є гірші. Іноді різниця між камерами шалена.

Платні послуги у пенітенціарній системі існують з 2007 року. Зокрема, в кожній тюрмі є комфортні кімнати для тривалих побачень, які надаються за плату. В багатьох випадках їхній стан можна порівняти з три- або навіть чотиризірковим готелем.

По найбільших СІЗО проект платних камер буде запущений досить швидко. У Лук’янівському СІЗО планують організувати платні камери вже найближчими тижнями. Міністр пропонує зробити там п’ять – сім таких камер.

Приблизні розрахунки існують, але вони ще не оформлені в офіційні документи. Планується зробити декілька тарифів: за добу, тиждень і місяць.

Багатьом людям, які б хотіли скористатися цією послугою, вона потрібна лише на кілька днів. Вони досить швидко вносять грошову заставу і виходять з СІЗО. Через це й потрібна диверсифікація.

Тариф за добу буде вищий за інші.

У платних камерах будуть покращені побутові умови. Наприклад, у камері буде холодильник і телевізор, свіжіший ремонт, більша площа приміщення з розрахунку на одну людину тощо. Трохи згодом з’явиться додаткове, ліпше харчування. Оскільки бюджетне фінансування охоплює лише мінімальний набір продуктів.

Наступним кроком мають стати приватні СІЗО. Якщо людина готова платити і виявить таке бажання, то зможе поїхати до приватного ізолятора. Не готова – тоді до державної установи. Таким чином хочуть розвантажити державні СІЗО та зменшити бюджетні витрати на їхнє утримання.

Для того, щоб запровадити стандарти, наближені до вимог Ради Європи, потрібні мільярди.

Крім того, Міністерство пропонує дозволити вносити заставу не лише грошима, а й об’єктами нерухомості. Але так швидко, як платні камери, запустити цей процес не вдасться, оскільки необхідні зміни до законодавства.

Ідея полягає в тому, щоб зробити процес схожим на іпотеку. При цьому не треба буде укладати нотаріальний договір.

Будуть застосовуватися загальні обмеження на передачу майна в заставу, обтяження заноситимуть в реєстр. У разі недотримання вимог – буде стягнення до бюджету.

Головна умова – оціночна вартість майна повинна перевищувати розмір визначеної судом застави. Особливість такого процесу полягає в тому, що ув’язненому не потрібно швидко продавати свою нерухомість, якщо він хоче вийти під заставу.

Крім того, на думку міністра будь-який засуджений має відбувати покарання недалеко від дому. Щоб його могли відвідувати частіше родичі та знайомі та були регулярні побачення.

Крім того, Мін’юст планує амністію, але випускати будуть лише тих, хто на волі не погіршить криміногенну ситуацію. Йдеться про дві-три тисячі людей. При цьому залишиться в місцях позбавлення волі ще близько 50 тисяч людей.

Також Денис Малюська розповів про судову реформу та суд присяжних.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва