Рада розгляне законопроект про створення Вищого суду з питань економічної конкуренції

16:20, 1 июня 2020
Законопроект про Вищий суд з питань економічної конкуренції рекомендують включити до порядку денного сесії.
Рада розгляне законопроект про створення Вищого суду з питань економічної конкуренції
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Під час погоджувальної Ради 1 червня голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики Андрій Костін озвучив законопроекти, які Комітет рекомендує включити до порядку денного Ради.

Зокрема, це законопроект про Вищий суд з питань економічної конкуренції №2742 від 15.01.2020 авторства нардепа із «Слуги народу» Людмили Буймістер.

Нагадаємо, що сам законопроект фактично складається лише з однієї норми про створення замість Вищого суду з питань інтелектуальної власності – Вищого суду з питань інтелектуальної власності та економічної конкуренції.

Детальніше про нього раніше розповідала «Судово-юридична газета».

Також слід зазначити, що Вища рада правосуддя надала негативний висновок на цей законопроект.

Так, Вища рада правосуддя у своєму консультативному висновку зазначає, що запропонований законопроектом №2742 порядок утворення Вищого суду з питань інтелектуальної власності та економічної конкуренції лише шляхом перейменування Вищого суду з питань інтелектуальної власності суперечить Конституції України та Закону України «Про судоустрій і статус суддів». 

Перейменування суду має наслідком зміну його функціоналу, розширення переліку підвідомчих йому справ, наприклад: у сфері конкуренції, спорів, що виникають відповідно до Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання», про відшкодування шкоди, завданої порушеннями конкуренційного законодавства та прийняттям рішень про надання дозволу Антимонопольному комітету України на перевірку суб’єктів господарювання у визначених законом випадках, тощо.

Водночас кваліфікаційні вимоги до кандидатів на посади суддів Вищого суду з питань інтелектуальної власності, визначені статтею 33 Закону «Про судоустрій і статус суддів», зорієнтовані саме на розгляд справ (спорів) відповідної тематики. Іншими словами, перейменування суду потребуватиме проведення нового добору суддів в умовах, коли попередній конкурс не завершено.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва