Порядок сдачи водительских экзаменов предлагают изменить

10:45, 3 июня 2020
Новый порядок обучения и сдачи экзаменов по вождению авто: Денис Монастырский и другие депутаты зарегистрировали законопроект.
Порядок сдачи водительских экзаменов предлагают изменить
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Порядок сдачи экзамена на право вождения автомобилем предлагают изменить. В частности, обучение вождению на дорогах общего пользования возможно будет только после сдачи теоретического экзамена.

Так, 1 июня в Верховной Раде зарегистрирован законопроект о внесении изменений в Закон «О дорожном движении» относительно имплементации законодательства Европейского Союза о порядке допуска к управлению транспортными средствами №3569. Среди его авторов – глава Комитета ВР по вопросам правоохранительной деятельности Денис Монастырский.

Текста по состоянию на 3 июня на сайте парламента еще нет, однако один из соавторов законопроекта Павел Фролов рассказал его детали.

«Система допуску громадян до керування транспортними засобами давно не відповідає рівню автомобілізації і не сприяє нашій безпеці. Чинне законодавство не дозволяє якісно перевіряти рівень підготовки водіїв до безпечного управління автівками.

Тому разом із Volodymyr Kreydenko Денис Монастырский Oleksandr Bakumov Оксана Савчук Володимир Караваєв розробили законопроект 3569 про приведення вимог по допуску до керування автомобілями у відповідність з європейськими стандартами. Його основні ідеї:

  1. Вводиться інститут екзаменаторів з водіння - спеціально уповноважених осіб, які прийматимуть іспит з водіння.
  2. Екзаменатор нестиме персональну відповідальність за висновок про готовність екзаменованого до безпечного керування транспортними засобами. На підставі такого висновку видаватиметься посвідчення водія.
  3. Під час складання іспиту перевірятимуться не тільки навички водіння, але і вміння застосовувати на практиці отримані теоретичні знання.
  4. Складання практичного іспиту фіксуватиметься відеокамерами, матеріали зберігатимуться 3 роки і пред'являютимуться на вимогу контролюючих органів.
  5. До діючих форм теоретичної підготовки водіїв додається дистанційна форма навчання, необхідність якої різко позначилася в період карантину.
  6. На законодавчому рівні закріплюється правило – навчання водінню на дорогах загального користування можливе лише після здачі теоретичного іспиту. Ця норма завжди існувала в чинних ПДР, але в реальних умовах ніколи не працювала.
  7. Підготовка водіїв скутерів, мотоциклів і легкових автомобілів може проводитися за межами звичайних автошкіл. Теорія вивчатиметься на вибір: дистанційно або в навчальних класах автошколи. Навчання водінню – виключно за допомогою атестованого фахівця - інструктора з водіння.
  8. Підготовка водіїв вантажівок, автобусів, автопоїздів, трамваїв і тролейбусів, а також підвищення кваліфікації водіїв для допуску до перевезення негабаритного, великогабаритного або небезпечного вантажу, проводитиметься (як і зараз) у спеціально акредитованих навчальних закладах.

Ці зміни підвищать якість підготовки водіїв, унеможливлять купівлю водійських прав і покладуть край практиці допуску "потенційних вбивць" до управління автомобілями», - подчеркнул он.

Подписывайтесь на наш Telegram-канал, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки