Як змінився закон про відрядження суддів до другого читання, порівняльна таблиця

11:16, 9 июня 2020
Деякі кадрові питання Вища рада правосуддя зможе вирішувати без ВККС: як змінився закон про відрядження суддів під час другого читання.
Як змінився закон про відрядження суддів до другого читання, порівняльна таблиця
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

4 червня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект № 2823 про внесення змін до Закону «Про судоустрій і статус суддів» щодо відрядження суддів в порядку тимчасового переведення судді до іншого суду.

Втім, при підготовці до другого читання в ньому відбулися суттєві зміни, включаючи його назву.

Зокрема, Прикінцеві та перехідні положення було доповнено пунктом 2 (детальніше дивіться в порівняльній таблиці). Відповідно до нього доля суддів-«п’ятирічок» в частині переведення може бути вирішена без ВККС.

Як пояснив автор Роман Бабій, «в цьому пункті мова йде про так званих «п’ятирічок», в яких закінчився п’ятирічний строк повноважень, на який вони призначені були Президентом України, і ВККС мала подати до ВРП подання на їх призначення на постійний строк. Відповідно ВРП потім вносить подання Президенту про призначення їх на посаду.

І, на жаль, таких осіб, десь біля 50 суддів. Вони пройшли кваліфоцінювання, відповідають займаній посаді і здатні відправляти правосуддя, однак просто не мають повноважень через формальні причини, через відсутність ВККС. І от саме на цей період відсутності ВККС пропонується і надати право ВРП без подання ВККС самій вирішити і зробити подання відповідно Президенту про призначення їх на посаду судді.

Чому ми вирішили на підкомітеті поставити на обговорення? Тому що було висловлене зауваження щодо того, що начебто ці судді таким чином можуть обійти конкурс на заміщення вакантних посад. Я трохи розібрався в цьому питанні. Просто на практиці ці судді, в яких закінчився п’ятирічний строк повноважень, призначаються на постійну основу в той самий суд, в якому вони працювали до цього. Тому це така усталена практика, і мені здається, що в цьому випадку не порушується питання заміщення цими суддями чиїхось чужих вакантних посад в інших судах. Йде мова саме про призначення їх на ті посади, на постійній основі саме в ті суди, в яких вони виконували повноваження в межах п’ятирічного першого строку», — вказав він.

При розгляді цього законопроекту на Комітеті з питань правової політики думки депутатів розділилися. Зокрема, Сергій Власенко відмітив, що цими змінами відбувається консервація процесу створення ВККС.

«Замість того, щоб стимулювати якнайшвидше створення Вищої кваліфікаційної комісії суддів, ми зараз стимулюємо інший процес – ми стимулюємо процес, який повинен бути винятковим, а саме відрядження суддів в ті суди, де не вистачає належної кількості суддів. Я розумію авторів, які роблять спробу вирішити нагальну, реально існуючу проблему. Але з другого боку, ми стимулюємо трошки інші речі – ми стимулюємо консервацію цього процесу.

Ми говоримо про те, що на два роки може по факту ВРП відправляти суддю у відрядження. Два роки – це вже не відрядження, два роки – це вже дипломатичне відрядження. Тобто це по факту суддя живе в іншому місті, відправляє правосуддя в іншому суді. Два роки – це величезний строк. І плюс, я ще раз підкреслюю, законопроект жодним чином не стимулює нікого, на те, щоб якнайшвидше запрацювала Вища кваліфікаційна комісія суддів», — підкреслив він.

Втім, Роман Бабій не погодився з колегою. «Я поясню колегам, чому, на моє переконання, це не цементує ситуацію. Тому що ці всі пункти, які ми зараз обговорюємо в «Перехідних положеннях», підпункти, вони мають обмежену дію або в часі, до формування складу ВККС, або вони обмежуються колом осіб. Тобто вони не можуть існувати постійно, тому що тих суддів п’ятирічок, до прикладу, їх всього 50 осіб, нових не з’явиться за час відсутності ВККС.

 Так само і щодо суддів у відставці, пункт 5. Їх обмежене коло осіб, тих, які брали участь у конкурсі до Верховного Суду, не пройшли по балам, підтвердили здатність чинити правосуддя, проте по рейтингу не пройшли, і пішли у відставку. Їх також обмежена кількість осіб, їх коло не збільшиться.

Так само і стосовно пункту 2, щодо кримських суддів, які переїхали назад в Україну, готові працювати суддями. Проте не можуть, тому що ВККС не працює. Знову ж таки їх кілька буквально.

Тому це не «зацементує» ситуацію, це вирішить ті нагальні проблеми, які зараз можна вирішити без, скажімо так, своєрідної церемоніальної функції ВККС. Силами ВРП це цілком можливо зробити», — вказав він.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду