Законопроект, який визначить долю районних рад, скоро внесуть в Раду: депутат

18:20, 12 июня 2020
Шанси ухвалити його до місцевих виборів у жовтні — мінімальні.
Законопроект, який визначить долю районних рад, скоро внесуть в Раду: депутат
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Районні ради — це рудимент, який має піти в минуле, вважає народний депутат України Віталій Безгін. В інтерв’ю «Громадському радіо» він повідомив, що новий законопроєкт, що стосується районних рад, зареєструють у Раді впродовж двох-трьох тижнів.

«Але є Конституція України і райради там присутні у частині, що стосується централізації влади. Чотири рази пробували змінити Конституцію у цьому питанні: двічі — президент Порошенко, вже двічі — президент Зеленський. Жодна з цих спроб поки не вдалась», - повідомив депутат.

 «Проект закону зареєструють, але для цього треба 226 голосів. Тоді — висновок Конституційного Суду, тоді ще два голосування. Тому шанси ухвалити це рішення до місцевих виборів у жовтні — мінімальні. Йде до того, що райради будуть обиратися, але вже у збільшених районах і з меншими повноваженнями»,  додав він.

За його словами, в новому проєкті також будуть префекти, а будуть вони називатись "префекти" чи "урядники" — поки що невідомо. З’явиться форма державного нагляду, префект (урядник) точно не буде підміняти собою суд, але у випадку посягання на територіальну цілісність України буде швидка реакція.

Нагадаємо, що Кабмін на засіданні 12.06.2020 року затвердив Розпорядження про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад.

В областях створять територіальні громади, кількість яких коливається в межах від 37 до 91 одиниць в залежності від області. Крім того, затверджено планування розподілу районів в областях України.

У планах, що райони залишаться винятково для координації державної влади.

Зважаючи на те, що райони дуже нерівномірні — є райони з населенням у 6 тисяч, є у 50 разів більші, вирішили впроваджувати нове районування. Населення районів буде мінімум 150 тисяч, за винятками районів, наближених до тимчасово окупованих територій та гірських.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, чому корупціонери продовжують працювати на державній службі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області