Суддя ВАКС пояснила, чому затягується розгляд справ щодо корупціонерів

11:53, 24 июня 2020
Антикорсуд ухвалив вже одинадцять вироків, а тривалість розгляду справ не залежить від суддів.
Суддя ВАКС пояснила, чому затягується розгляд справ щодо корупціонерів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Суддя Вищого антикорупційного суду Леся Федорак в своєму блозі на порталі "Ліга. Блоги" відкинула звинувачення на адресу ВАКС, нібито останній не ухвалює вироки.

 За її словами, насправді, станом на 15 червня 2020 року ВАКС було ухвалено 11 вироків.

 Крім того, перевагу у швидкому розгляді суд надає тільки справам, де особи тримаються під вартою чи щодо неповнолітніх.

 Наразі у провадженні ВАКС тільки одна справа, де особа тримається під вартою, яка надійшла до ВАКС тільки в середині червня 2020 року. 

 Суддя також пояснила тривалий розгляд справ Вищим антикорупційним судом .

Тривалість провадження у справах визначається, зокрема, кількістю обвинувачених та кримінальних правопорушень, обсягом і специфікою процесуальних дій, поведінкою учасників провадження.

 Справи, що знаходяться у провадженні ВАКС, є складними за всіма наведеними критеріями. Це і велика кількість учасників, і великий обсяг доказів, і велика кількість процесуальних дій, зрештою, і сама процесуальна поведінка учасників у справі суттєво впливають на строки розгляду. Все це призводить до необхідності витрачання суддями значного часу.

 На розгляді у кожній колегії ВАКС у середньому перебуває 29 справ. Така завантаженість ВАКС існує практично від початку роботи.

 При цьому, вересень-жовтень 2019 року ВАКС вимушений був в основному витратити на розгляд питань підсудності великої кількості справ, що передавали йому інші суди, та які виявились непідсудними ВАКС.

 Введення карантину на території України призвело до фактично масового неприбуття у судові засідання учасників. Тільки з 8 квітня до 14 квітня 2020 року 78% призначених засідань не відбулось з цих причин.

 Фактично, таким чином, через встановлення на території України обмежувальних заходів у зв’язку із карантином, ВАКС був позбавлений можливості ефективно використати певний період на розгляд справ.

 Для розгляду однієї справи у рік суд має не більше 12 засідань по півдня.

До того ж, доволі часто учасники провадження не з’являються у судові засідання. Так, тільки у 33 справах, які перебувають на розгляді у одній із колегій суддів ВАКС, призначено 293 засіданні, у 91 з яких не з’явились учасники.

 Суд вживає заходів реагування щодо учасників, які не прибувають у судове засідання з неповажних причин. Однак застосування заходів реагування ніяк не компенсує втрачений час. Адже, якщо у судове засідання не прибув учасник провадження, воно відкладається, і заповнити цей час іншим засіданням суд уже не може. Таким чином, якщо хоча б один учасник не з’явився в одне судове засідання, справа буде розглядатися уже не раз на місяць, а раз на два місяці, і так далі.

 Немалий процесуальний час витрачається і на розгляд відводів суддям. Тільки одному із суддів ВАКС заявлено 17 відводів, які, як встановлено судом, були необґрунтованими. Однак на їх розгляд витрачено доволі значний час. 

 «Звідси на питання: «Так чому ж ВАКС не ухвалює вироки?», напевно, логічним поясненням є лише те, що судді ВАКС не можуть уповільнити обертання Землі, щоб доба тривала не 24, а хоча б 48 годин», - підсумовує суддя.

Вона впевнена, що все інше – неконструктивна критика, яка є звичайною частиною будь-якого вільного демократичного суспільства. Неконструктивна критика безпідставно підриває імідж ВАКС і довіру суспільства до нього, тобто довіру до створених механізмів боротьби з корупцією. Фактично це є діями, що шкодять інтересам самого ж суспільства. «Тому критика судів у будь-якому цивілізованому суспільстві має бути виключно конструктивною, що і сприятиме ефективній роботі судів і забезпечуватиме право на вільне вираження поглядів у суспільстві», - додає Леся Федорак.

 Раніше «Судово-юридична газета» писала, що колегія суддів КАС вирішила, що на суддю не розповсюджуються загальні норми трудового законодавства.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду