Нотаріальну палату лякає законодавчий спам

17:40, 26 июня 2020
Він, на думку нотаріусів, і є джерелом рейдерства.
Нотаріальну палату лякає законодавчий спам
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Презентовані Тимчасовою спеціальною комісією Верховної Ради з питань захисту прав інвесторів дві нові законодавчі ініціативи стосовно запровадження механізму оперативного втручання Мін’юсту у реєстраційні дії у разі підозри на їх протиправність, а також підвищення кримінальної відповідальності за незаконну діяльність у цій сфері, викликали неоднозначне сприйняття у представників Нотаріальної палати України.

Зокрема, професійному середовищу нотаріусів не сподобалося, що Міністерство юстиції, на їх погляд, дещо перевищує свої повноваження і хоче взяти на себе функцію останньої інстанції у визначенні законності реєстрації прав власності. Крім того, НПУ переживає, чи не стануть реєстратори і нотаріуси "крайніми" у поки що розмитому правовому полі в умовах збільшення кримінальної відповідальності.

Прокоментувати позицію нотаріату «Судово-юридична газета» звернулась до члена Ради Нотаріальної палати України Інни Бернацької. Вона зазначила таке:

«Звичайно, є різні погляди на ті чи інші питання, але нас лякає законодавчий спам у Верховній Раді, коли порушується ієрархія законодавчих актів, коли немає перехідних періодів, коли законодавчі акти суперечать один одному і не узгоджуються з іншим законодавством. Відповідно, усі ці речі і стають джерелом рейдерства.

В принципі, нас чують, скажімо Стратегічний антирейдерський план НПУ в певній частині ліг в основу Указу Президента України від 22 липня 2019 року № 542/2019 «Про заходи щодо протидії рейдерству». Проте багато речей на сьогоднішній день в повній мірі не зреалізовано, мабуть тому, що потрібний певний час, або певна політична воля.

Щодо розширення повноважень Мін’юсту, то позиція нотаріальної спільноти полягає в тому, що будь-які рішення, за якими виникають, змінюються, або припиняються права власності на нерухомість та бізнес, мають прийматися судовою гілкою влади, відповідно до Конституції України.

Щодо підвищення кримінальної відповідальності за дії, коли людей позбавляють житла, ми тільки за. Але не має бути такого, що нотаріус все зробив із дотриманням норм законодавства, а його вважають частиною незаконної схеми.

Власне, коли нотаріуси і реєстратори не мають чітких правил поведінки, рухаються в розмитому правовому полі, запитувати з них, чому вони щось не так виконали, і застосовувати позбавлення волі і відносити це до тяжких злочинів треба дуже-дуже виважено. Бо за кожним рішенням є доля людини.

До речі, ми самі взялися за вивчення рейдерських кейсів і за результатами цього також будемо формувати власні пропозиції щодо вдосконалення законодавства. Ми не хочемо бути учасниками рейдерських схем, не хочемо бути помічниками у заволодінні нерухомого майна, не хочемо допомагати красти бізнес, а хочемо працювати у нормальному правовому полі».

Більш детально з новими антирейдерськими законодавчими ініціативами можна ознайомитися в матеріалі «Проти рейдерів з’явиться «червона» кнопка».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді