Спрощення обліку доходів ФОП: що пропонують ухвалити Раді

11:35, 20 августа 2020
Нардепи пропонують внести зміни до Податкового кодексу щодо спрощення обліку доходів фізичних осіб — підприємців.
Спрощення обліку доходів ФОП: що пропонують ухвалити Раді
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

18 серпня народні депутати від різних фракцій, зокрема від фракції «Слуга народу», зареєстрували законопроект № 3993 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо спрощення обліку доходів фізичних осіб – підприємців».

Як зазначають автори, після прийняття в цілому Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб – підприємців» 786-IX було враховано пропозиції до другого читання, які прибрали Книгу обліку та норму щодо її щоденного (за підсумками робочого дня) ведення.

Таким чином, оскільки щоденне відображення доходів не передбачено в оновленій редакції, постає питання з веденням обліку доходів, видатків та інших показників у розумінні п. 44.1 ст. 44 ПКУ. Відтак фізичним особам – підприємцям доведеться вести облік доходів з веденням первинних документів на кожну операцію (паперовий чек, приходний ордер чи інший документ, який має унікальний номер).

Вказані зміни не будуть мати сильних наслідків для фізичних осіб – підприємців, які працюють з юридичними особами за договорами, оскільки кількість операцій на місяць у них вимірюється одиницями.

У той же час, що стосується  фізичних осіб – підприємців сфери роздрібної торгівлі, де щодня кількість операцій може вимірюватися сотнями, скасування Книги обліку суттєво ускладнить бухгалтерський облік та змусить їх звертатися за послугами професійних бухгалтерів, що збільшить їхні видатки та ускладнить процеси. 

Таким чином, запропонований законопроект поєднує позитивні новели 786-IX щодо можливості довільного ведення звітності у будь-який спосіб із уставленими нормами щодо ведення Книги обліку, які добре себе зарекомендували.

 Законом передбачається:

  • збереження змін згідно із Законом 786-IX щодо ведення обліку в довільній формі шляхом помісячного відображення доходів та витрат;
  • запровадження норми, згідно з якою у разі реєстрації Книги обліку доходів у встановленому порядку та її щоденного ведення вона буде достатньою підставою для формування показників податкової звітності.

  Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.    

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України