Навчальний рік і пандемія: на що чекати учням та студентам

15:26, 26 августа 2020
МОН розробило план заходів навчання в умовах епідемії.
Навчальний рік і пандемія: на що чекати учням та студентам
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Наближається 1 вересня, а отже, і початок нового навчального року для школярів та студентів професійно-технічних та закладів вищої освіти. Відтак постає питання про те, як буде організований навчальний процес в умовах пандемії.

Відповідний план заходів розроблено Міністерством освіти і науки України (МОН) спільно із Міністерством охорони здоров’я (МОЗ).

Навчання буде дистанційним лише там, де висока захворюваність (червона зона).

До закладів освіти допускатимуть лише у масках або респіраторах, водночас на заняттях маски можна буде не використовувати. Педагоги опитуватимуть учнів/студентів щодо їхнього самопочуття. У період карантину до закладу не допускатимуть батьків або супроводжуючих осіб – крім тих, які супроводжують осіб з інвалідністю.

Персоналу проводитимуть обов’язкову термометрію і не допускатимуть до закладу з температурою понад 37,2 С. Водночас для учнів та студентів температурний скринінг не буде обов’язковим. 

Закладам також рекомендовано адаптувати освітній процес. Зокрема, проводити заняття на відкритому повітрі за можливості, передбачити змогу визначати різний час початку та закінчення занять, перерв для різних класів та груп, обмежити проведення масових заходів (нарад, зборів тощо) у закритих приміщеннях. У закладі також необхідно буде запобігати утворенню скупчень учнів/студентів та мінімізувати їхні пересування між кабінетами і аудиторіями.

На період карантину заклади повинні забезпечити такі умови безпеки:

  • місця для обробки рук антисептиками на вході до всіх приміщень,
  • збір використаних масок і рукавичок в окремі контейнери,
  • підготовлені санітарні  кімнати: рідке мило, паперові рушники або електросушарки для рук,
  • плакати, банери про респіраторну гігієну та етикет кашлю,
  • обладнані медпункти: безконтактні термометри, дезінфектори, засоби індивідуального захисту,
  • розмітка на підлозі для утримання дистанції та організованого руху коридорами,
  • провітрювання приміщень не менше 10 хвилин після кожного заняття,
  • очищення і дезінфекція поверхонь – дверних ручок, столів, місць для сидіння, перил тощо після проведення занять у кінці робочого дня.

Рекомендації також встановлюють особливості організації харчування. Так, у період карантину не дозволяється харчування за типом “шведського столу” та з самообслуговуванням. Заклад також повинен мати графік харчування учнів/студентів. Відстань між столами має бути не менш як 1,5 м, а за одним столом має бути не більш ніж 4 особи.

Працівники харчоблоку працюватимуть у захисних масках і одноразових рукавичках. Працівники, які видають страви або здійснюють розрахунок, додатково матимуть захисні окуляри або щиток.

Керівники закладів також мають забезпечити проведення роз’яснень та інструктажів для персоналу та здобувачів щодо того, як запобігти зараженню та поширенню коронавірусу, як правильно використовувати і утилізовувати маски/респіратори, рукавички. Крім того, закладам рекомендовано розробити алгоритми дій на випадок надзвичайної ситуації, пов’язаної з випадками зараження у закладі.

Також встановлено рекомендації щодо перевезення дітей та працівників закладу в шкільному транспорті. Перевізнику необхідно забезпечити водіїв масками/респіраторами та антисептиками для рук, щоденно контролювати їхній стан здоров’я та не допускати до роботи працівників з ознаками гострої респіраторної хвороби і температурою вище 37,2 С.

Салон транспорту необхідно дезінфікувати до початку та в кінці робочої зміні. Вхід до салону автотранспорту здійснюється за наявності захисної маски/респіратора. Кількість пасажирів має бути у межах кількості місць для сидіння.

Андрій Вітренко заступник міністра освіти і науки України на «Серпневій конференції» повідомив дату початку навчання студентів у новому навчальному році.

Для студентів, які зараховані до закладів вищої та передвищої освіти на основі повної загальної освіти, навчальний рік необхідно розпочати в період з 7 до 15 вересня.

Для студентів, які зараховані до закладів передвищої освіти на основі базової середньої освіти, навчальний рік необхідно розпочати з 1 вересня.

Для студентів старших курсів навчальний рік слід розпочати не пізніше 1 вересня за умов сприятливої епідемічної ситуації.

Прийом іноземних громадян

Вступ іноземців відбувається очно.

Навчання може бути очним, заочним, дистанційним.

Особи, які прибули з країн, де високий ступінь поширення коронавірусу, підлягають самоізоляції.

Прийом на навчання іноземних громадян продовжено до 15 грудня (замість 1 листопада) та до 15 квітня (замість 21 березня).

При цьому місцеві органи влади будуть приймати рішення і коригувати участь у навчальному процесі залежно від епідемічної ситуації.

Проживання в гуртожитках

У гуртожитках має бути відповідальна особа, що проводитиме температурний скринінг працівникам.  Також на вході до приміщення мають бути розміщені антисептики. При цьому в коридорах гуртожитку можна ходити лише у масці. Також у місцях скупчення людей (мабуть, йдеться про кухню, санвузли, душові, якщо вони загальні) необхідно нанести маркування із позначкою тримати дистанцію 1.5 м.

Працівникам гуртожитку необхідно забезпечити регулярне вологе прибирання, дезінфекцію поверхонь.

Працівники зобов’язані негайно повідомити орган охорони здоров’я про наявність у гуртожитку особи з високою температурою. При цьому адміністрація в разі виявлення хворого має забезпечити доступ його до продуктів харчування, а також обмежити контакти в гуртожитку, у тому числі для сторонніх осіб.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Тетяна Левченко
    Тетяна Левченко
    суддя Сумського апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва