Уряд планує затвердити нові вимоги до дипломів про вищу освіту

12:26, 9 сентября 2020
Метою прийняття постанови є актуалізація вимог до дипломів та забезпечення конкурентоспроможності випускників.
Уряд планує затвердити нові вимоги до дипломів про вищу освіту
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

9 вересня на засіданні Кабмін розглядатиме питання про прийняття постанови «Про документи про вищу освіту (наукові ступені)». У разі позитивного рішення по цьому документу, втратить чинність Постанова № 193 2015 року, яка теж регулює питання документів про вищу освіту. У пояснювальній записці йдеться про те, що чинна постанова не відповідає рекомендаціям Паризького комюніке, прийнятого у 2018 році, а також Закону України «Про вищу освіту» після внесення до нього змін у 2019 році. Розглянемо ключові відмінності між цими двома документами.

Проєктом постанови передбачено затвердження переліку обов’язкової інформації, що повинна міститися у дипломах та додатках. Втім, порівняно із чинною постановою, яка регулює це питання, пропонується суттєво скоротити перелік документів, які підлягають такому регулюванню. Так, поза регулюванням опиняються додатки до дипломів (не додатки європейського зразка) та свідоцтво про визнання документа про науковий ступінь. На додачу спрощено окреме регулювання додатків до дипломів для бакалаврів/магістрів та докторів наук – пропонується встановити для них спільні вимоги. Також під «скорочення» потрапив Герб України – у проєкті постанови передбачено, що на дипломі обов’язково має бути лише напис «УКРАЇНА».

Варто відзначити, що у проєкті постанови передбачено те, що у додатку до дипломів необхідно буде зазначати орган, який акредитував освітню програму, за якою навчався здобувач освітнього ступеня. Також у постанові зазначено, акредитацію може проводити НАЗЯВО або іноземні акредитаційні установи, чиї сертифікати про акредитацію визнаються в Україні. Окремо передбачено, що у певних випадках акредитувати програму може МОН.

Також постанова передбачає вимоги до диплома доктора мистецтва. Постановою КМУ № 865 було затверджено порядок отримання цього освітньо-творчого ступеня та процес присудження диплома за результатами навчання. Втім, вміст був поза межами регулювання профільної постанови.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що МОН опублікувало новий проект порядку видачі документів про профосвіту.

Також ми повідомляли про затвердження нової форми договору про надання освітніх послуг ЗВО.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей