Звільнення від відбування покарання при корупційному правопорушенні: позиція ВС

08:25, 13 октября 2020
Апеляційний суд звільнив від відповідальності особу, якій було призначено покарання у вигляді обмеження волі на строк 1 рік 1 місяць.
Звільнення від відбування покарання при корупційному правопорушенні: позиція ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Якщо одне з кримінальних правопорушень, за вчинення якого засуджено особу, є корупційним, звільнення від відбування покарання, остаточно призначеного за вироком суду, не застосовується (ст. 75 Кримінального кодексу (КК). До такого висновку дійшов Верховний Суд (ВС) колегією суддів Третьої судової палати Касаційного кримінального суду, розглянувши кримінальне провадження за обвинуваченням особи у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 1 ст. 366 КК (службове підроблення: складання службовою особою та видача завідомо неправдивих документів), за касаційною скаргою прокурора на ухвалу апеляційного суду у справі № 734/631/19.

Обставини справи

За вироком місцевого суду особу визнано винуватою у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК, і на підставі ч. 1 ст. 70 КК остаточно призначено покарання у вигляді обмеження волі на строк 1 рік 1 місяць із позбавленням права обіймати посади, пов’язані з організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями, на строк 1 рік 1 місяць. Апеляційний суд ухвалою частково задовольнив апеляційну скаргу засудженої та змінив вирок суду першої інстанції.

На підставі ст. 75 КК звільнив особу від відбування покарання, призначеного судом першої інстанції, з випробуванням з іспитовим строком 3 роки, якщо вона протягом цього строку не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає обов’язки, покладені на неї відповідно до ст. 76 КК. У решті вирок суду залишено без змін.

ВС задовольнив касаційну скаргу прокурора з огляду на таке.

Суд апеляційної інстанції, переглядаючи вирок суду першої інстанції за апеляційною скаргою засудженої, дійшов помилкового висновку про наявність підстав для звільнення особи від відбування покарання з випробуванням. Проаналізувавши положення примітки ст. 45, ч. 1 ст. 75 КК, ВС дійшов висновку, що особу визнано винуватою у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 191 КК, ч. 1 ст. 366 КК, один з яких належить до корупційних. За таких обставин, звільняючи особу, яку визнано винуватою у вчиненні корупційного кримінального правопорушення, від відбування покарання з випробуванням на підставі ст. 75 КК, суд апеляційної інстанції неправильно застосував закон України про кримінальну відповідальність – застосував закон, який не підлягає застосуванню. Відтак Суд ухвалив касувати і призначити новий розгляд кримінального провадження в суді апеляційної інстанції.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду