Передача землі у комунальну власність: одного указу Президента замало

15:13, 19 октября 2020
Такі рішення радять закріплювати законом, бо указ простіше відмінити.
Передача землі у комунальну власність: одного указу Президента замало
newday.kherson.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Прийнятий 15 жовтня Указ Президента України № 449/2020 «Про деякі заходи щодо прискорення реформ у сфері земельних відносин», згідно з яким збираються передати сільськогосподарські землі з державної до комунальної власності, є, по суті, декларативним і ненадійним документом. Таку думку у соціальних мережах висловив ексміністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов.

Він погоджується, що рішення правильне, і що землею мають управляти ті, хто на ній працює та живе, проте радить таку передачу землі неодмінно закріпити законом.

«Тому що указ можна відмінити. І тому що формально указ не передає землю, а «указує» активізувати роботу з передачі. Відмінити указ може цей Президент або наступний. А закон відмінити набагато складніше. І законом можна чітко прописати, що передається, кому і коли. Тому тепер потрібно таки прийняти законопроект 2194, який є в Раді», - пояснює ексміністр.

«Судово-юридична газета» вже писала, що під час земельного форуму Президент Володимир Зеленський, після підписання згаданого Указу заявив, що вже 26 жовтня 2020 року усі новостворені громади мають отримати землі в комунальну власність та зможуть використовувати кошти від землекористування для розвитку та добробуту своїх громад. Загалом, місцеве самоврядування отримає у власність понад 2 млн гектарів землі.

Також наше видання писало, що понад 5 млн гектарів земель в Україні були незаконно виведені в приватну власність через механізм безкоштовної приватизації за роки незалежності.

Крім того, звертали увагу на те, що 7 жовтня Агрокомітет Верховної Ради після розгляду поправок до другого читання рекомендував парламенту підтримати законопроект № 2194, названий земельною Конституцією, в редакції Комітету.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва