Рада підтримала законопроект, який запобігає колапсу в територіальній юрисдикції судів

15:00, 3 ноября 2020
Депутати визначилися з територіальною підсудністю судів після створення нових районів.
Рада підтримала законопроект, який запобігає колапсу в територіальній юрисдикції судів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада ухвалила законопроект № 3025а від 27.08.2020  «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо територіальної юрисдикції місцевих судів на території України до прийняття закону щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв'язку із утворенням (ліквідацією) районів.

Згідно із законопроектом Розділ ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» доповнюється пунктом 3-1 такого змісту:

«3-1. До прийняття закону щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв’язку із утворенням (ліквідацією) районів, відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах раніше визначеної (до утворення (ліквідації) районів згідно з Постановою Верховної Ради України від 17.07.2020 № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів») територіальної юрисдикції, але не пізніше 1 січня 2022 року».

Одночасно рекомендується Президенту України внести на розгляд Верховної Ради України проект Закону щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв’язку з утворенням (ліквідацією) районів.

Вищій раді правосуддя рекомендується до прийняття закону щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв’язку з утворенням (ліквідацією) районів вжити організаційних заходів до забезпечення роботи судів у районах, ліквідованих Верховною Радою України.

Законопроект внесений в зв’язку із таким.

17 липня 2020 Верховною Радою України було прийнято Постанову № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів». Тобто адміністративно-територіальний устрій, який є територіальною основою для організації та діяльності місцевих органів державної влади, зокрема місцевих судів, був змінений.

Відповідно, кількість судів в Україні повинна бути приведена до кількості новостворених районів. Проте на даний час відсутні правові механізми, які врегульовували питання зміни системи місцевих судів на території України у зв’язку із утворенням (ліквідацією) районів.

Сьогодні в Україні суди діють в тієї ж кількості, на тих же територіях та з тим же штатним розкладом, як і до прийняття вищезазначеної Постанови. Через деякий час доведеться приводити судову систему у відповідність до нового територіального поділу. Отже, тоді постане питання про створення нових місцевих судів та ліквідацію існуючих.

Суди загальної юрисдикції в діючій системі координат прив’язані здебільшого саме до районних центрів. Проте районними центрами в деяких випадках визнані населені пункти, які раніше ними не були та не мали судів на власній території.

Тобто суди доведеться створювати заново або переносити.

Саме тому Проектом Закону пропонувалося  тимчасово визначити питання здійснення місцевими судами своїх повноважень у межах раніше визначеної (до утворення (ліквідації) районів згідно з Постановою Верховної Ради України від 17.07.2020 № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів») територіальної юрисдикції, але не пізніше 1 січня 2022 року.

Раніше Голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна пояснювала, що законопроект № 3025а необхідний для того, щоб забезпечити безперервність правосуддя у зв’язку із зміною меж районів, щоб після змін таких меж не відбулося колапсу в територіальній юрисдикції судів.

ГНЕУ з цього приводу зазначало, що до набрання чинності відповідним законом про ліквідацію або створення судів, зміна існуючої системи судів та території України є неможливою.

А тому визначення законопроектом граничного строку, до закінчення якого місцеві суди діятимуть в межах раніше визначеної територіальної юрисдикції, не має наслідком зміну системи місцевих судів на території України.

Раніше Андрій Костін розповів, як будуть оптимізувати суди за нової територіальної реформи.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки