Ваш син у поліції: у Вінниці засудили чергового телефонного шахрая

14:33, 13 ноября 2020
Злочинний дует працював за класичною шахрайською схемою, намагаючись видурити гроші у громадян.
Ваш син у поліції: у Вінниці засудили чергового телефонного шахрая
112.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Правоохоронцями, працівниками банківських установ, волонтерами та навіть родичами намагаються прикинутися шахраї, аби ввести свою жертву в оману. Одна із розповсюджених схем - коли шахраї представляються працівниками правоохоронних органів і повідомляють, що діти чи онуки абонентів щось накоїли, однак їх можна визволити за певну суму грошей. Телефонують також від імені родичів, які потрапили в халепу і вимагають одразу ж передати гроші, які нібито необхідно передати поліцейським.

Черговий вирок таким телефонним шахраям винесено 04 листопада 2020 року Вінницьким міським судом Вінницької області по справі №127/16304/17.

Вінницький міський суд визнав чоловіка винним у шахрайстві і за сукупністю вироків призначив покарання у вигляді 7 років та 3 місяців позбавлення волі.

Спільники діяли наступним чином.

В 2017 році, о 00 годин 15 хвилин, ув’язнений Державної установи «Райківська виправна колонія №78» здійснив телефонний дзвінок на номер стаціонарного телефону обраної ним жертви. Під час розмови з потерпілим він, вдаючи з себе сина потерпілого, повідомив, що здійснив наїзд на пішохода та був затриманий співробітниками поліції, у зв'язку з чим для вирішення питання про не притягнення його до кримінальної відповідальності потрібні кошти в сумі 10 000 доларів CШA.

З потерплим він спілкувався також і від імені працівника поліції. Вони з потерпілим домовилися про зустріч біля будинку за місцем проживання потерпілого, для передачі частини від необхідної суми коштів.

Спільник зловмисника, видаючи себе за адвоката, прибув за грошима до будинку потерпілого, де і був затриманий поліцейськими.

В судовому засіданні потерпілий розповів наступне.

На початку квітня 2017 року о 00.30 год. він відпочивав за місцем свого проживання з своєю дружиною. На стаціонарний номер телефону до них зателефонував невідомий чоловік, який представився їх сином та сказав «це я, твій син, я вчинив дорожньо-транспортну пригоду в м. Хмільнику, Вінницької області, збив людину, потрібні кошти». Потерпілий послухавши вказану інформацію, вирішив що це телефонує його син, розбудив дружину та розповів їй вказану інформацію. По телефону раніше не відома особа, яка представлялась їхнім сином, передав слухавку начальнику відділку поліції та пояснив, що з ним можна буде розмовляти з приводу дачі коштів з метою закриття кримінальної справи. Невідома особа, з якою розмовляв потерпілий - начальник відділу поліції, підтвердив факт дорожньо-транспортної пригоди і повідомив що буде затримувати сина потерпілого.

Потерпілий сказав, що він негайно приїде на місце з метою вирішення питання мирним шляхом, невідома особа, яка представилась їхнім сином, сказала що потрібно 10 000 доларів США, але потерпілий сказав, що в нього таких коштів немає, на даний момент є тільки 700 доларів США, невідомі люди сказали, що вони пришлють адвоката (посередника), і він забере поки ці кошти, потім інші.

Через кілька хвилин потерплий запідозривши брехню, передав слухавку своїй дружині, яка повідомила невідомим чоловікам свій мобільний номер телефону, на який злочинці негайно зателефонували. Далі потерпілий назвав адресу, на якій вони зустрінуться, щоб передати кошти і домовились про зустріч.

Потерпілий здогадався, що його обманюють і відключив телефон, сказавши дружині негайно телефонувати до сина на мобільний та з'ясувати де він. Дружина потерпілого зателефонувала до сина, їх син взяв трубку, повідомив, що в нього все добре, він відпочиває вдома, після чого потерпілий розказав вищевказану інформацію своєму сину.

Злочинці телефонували на мобільний телефон дружини потерпілого.

Син потерпілого викликав оперативну групу, яка в подальшому затримала обвинуваченого на місці.

Раніше Мін’юст вирішив розібратися з тим, що робити, коли ув’язнені оголошують голодування, та подав два законопроекти.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді