Через карантинні обмеження львів’яни можуть недоотримати 50 млн грн щотижня — Садовий

18:55, 13 ноября 2020
Мер Львова Андрій Садовий пояснив, чому місто ухвалило рішення бойкотувати рішення уряду про карантин вихідного дня.
Через карантинні обмеження львів’яни можуть недоотримати 50 млн грн щотижня — Садовий
persona.top
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Мер Львова Андрій Садовий в ефірі програми «Право на владу» 12 листопада пояснив, чому місто ухвалило рішення не виконувати рішення Кабінету Міністрів про запровадження так званого карантину вихідного дня. Крім Львова рішення про «бойкот» цього «карантину» вже оголосили також Одеса, Черкаси, Тернопіль та інші міста.

«Львів завжди був і є містом малого і середнього бізнесу, – відзначив мер. – І від цього рішення (про запровадження карантину вихідного дня – прим.) у нас потерпіти може 50 000 львів’ян і члени їхніх сімей».

Далі пан Садовий звернув увагу, що для того, щоб громадяни дотримувалися вимог законів, це мають роботи і державні посадовці. Зокрема, він згадав про випадок у червні 2020 року, коли Президент України Володимир Зеленський разом зі своєю делегацією (включно з головним санітарним лікарем Віктором Ляшком), у порушення вимог карантину пив каву у кафе у Хмельницькому. У підсумку, поки що штраф за це він не заплатив і не заплатить, допоки КСУ не вирішить, чи можна у цьому випадку штрафувати Президента.

«У березні-квітні наші підприємці самі закривали ресторани, самі закривали магазини, розуміли відповідальність. Але коли ми побачили впродовж тих [8] місяців зневагу до закону, сьогодні є питання: 50 000 людей і члени їхніх сімей – це, якщо брати тільки один тиждень… 50 мільйонів живих грошей за суботу-неділю люди можуть недоотримати. Це вони не заплатять за квартиру, за тепло, не куплять продукти додому. А хто це буде компенсувати?»

При цьому Андрій Садовий звернув увагу на те, що саме підприємці першими прийшли на допомогу державі, коли вона стикнулася із нестачею обладнання для боротьби з коронавірусом. Так, він відзначив, що близько 20% видатків (60 мільйонів гривень), які міська влада спрямувала на боротьбу із COVID-19, надали підприємці. Крім того, проблемним моментом рішення уряду мер Львова назвав відсутність широких консультацій щодо карантинних обмежень із місцевим самоврядуванням та бізнесом.

Присутній на програмі народний депутат Данило Гетманцев зазначив, що у Садовому «політик перемагає державника». Саму заяву мера Львова про відмову виконувати рішення уряду він назвав «правовим нігілізмом», який мотивований не відстоюванням інтересів людей, а другим туром виборів міського голови, який у Львові відбудеться 22 листопада.

В уряді, у свою чергу, нагадали, що міські голови не можуть зупиняти дію рішень Кабміну про запровадження карантину. Зокрема, Денис Шмигаль зазначив: «У міських голів немає повноважень дозволяти або забороняти дію рішень Уряду на території окремо взятої територіальної одиниці. Рішення Уряду діють безумовно і підлягають виконанню всіма суб’єктами господарювання, які розташовуються на території України. Карантин вихідного дня стосується винятково визначеного переліку суб’єктів господарювання, які є на території України».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси