Після канікул парламент розгляне законопроект про передачу Вищій раді правосуддя повноважень ВККС

08:30, 25 января 2021
Законопроект, за яким Вища рада правосуддя тимчасово проводитиме і завершуватиме конкурси, оголошені ВККС, Верховна Рада розгляне 28 січня.
Після канікул парламент розгляне законопроект про передачу Вищій раді правосуддя повноважень ВККС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До порядку денного Верховної Ради, яка збереться після зимових канікул, включений законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та Закону України «Про Вищу раду правосуддя» щодо завершення конкурсних процедур на зайняття посад суддів місцевих судів» (№ 4229).

Відповідний законопроект парламент має розглянути 28 січня.

Народні депутати – автори законопроекту вважають, що проект закону, яким ВРП тимчасово передаються повноваження ВККС стосовно проведення та завершення спеціальної перевірки, оголошення, проведення та визначення результатів конкурсів для кандидатів, які відповідають вимогам, передбаченим абзацами третім та сьомим пункту 13 розділу III «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про Вищу раду правосуддя», сприятиме ліквідації кадрового дефіциту у судах, зумовленого зупиненням роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Законопроектом передбачено, що Вища рада правосуддя тимчасово, до дня формування повноважного складу ВККС, проводитиме і завершуватиме конкурси, оголошені ВККС 5 серпня 2019 року, серед кандидатів на посаду судді місцевого суду, які відповідають вимогам абзаців третього та сьомого пункту 13 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» і звернулися із заявами про участь в оголошених конкурсах. Положення законопроекту стосуються 28 кандидатів на зайняття посад суддів, які подали заяви про участь в оголошеному ВККСУ конкурсі на зайняття 35 вакантних посад суддів місцевих судів, та 8 кандидатів, які подали заяви про участь в оголошеному ВККСУ конкурсі на зайняття 7 вакантних посад суддів місцевих загальних судів Донецької та Луганської областей.

Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко зазначив, що з огляду на потребу невідкладного реагування на проблеми, які виникають через нестачу кадрів у судах, ВРП у межах повноважень, які будуть визначені законодавцем, у міру своїх можливостей і сил готова здійснювати всі без винятку процедури, які стосуються конкурсів на заміщення вакантних посад.

Голова ВРП нагадав, що вже зараз відповідно до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо відрядження суддів та врегулювання інших питань забезпечення функціонування системи правосуддя в період відсутності повноважного складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України» (№ 679) Рада без рекомендації чи подання ВККС вносить Президентові України подання про призначення на посаду судді, повноваження якого припинилися у зв’язку із закінченням строку, на який його було призначено, якщо колегією ВККС було визнано суддю таким, що відповідає займаній посаді, а також відряджає суддів до іншого суду того самого рівня і спеціалізації.

Під час обговорення законопроекту Андрій Овсієнко зауважив, що, надаючи ВРП повноваження щодо проведення конкурсу на заміщення вакантних посад суддів, доцільно було б передбачити відповідні інструменти для виконання цих повноважень, зокрема надати Раді право затверджувати положення про конкурсні процедури.

Андрій Овсієнко також звернув увагу, що у консультативному висновку ВРП містяться певні застереження щодо запропонованих законопроектом новел. Зокрема, зауваження викликала пропозиція проводити окремий конкурс для кандидатів на посаду судді, які за результатами кваліфікаційного іспиту, складеного до набрання чинності Законом України № 1402-VIII «Про судоустрій і статус суддів», набрали менше 75 відсотків максимально можливого бала кваліфікаційного іспиту, без повторного складання кваліфікаційного іспиту. На думку ВРП, таких підхід може розглядатись як дискримінація стосовно кандидатів, які повторно склали кваліфікаційний іспит відповідно до вимог закону, та стосовно кандидатів на посаду судді, добір яких здійснювався згідно із чинним законодавством, оскільки створюються нерівні можливості для зайняття вакантної посади судді.

У грудні за результатами розгляду вказаного проекту закону члени Комітету вирішили рекомендувати парламенту прийняти законопроект за основу і в цілому з урахуванням пропозицій Комітету (щодо надання ВРП повноваження затверджувати положення про конкурс).

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» аналізувала законопроект 4229.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва