Рада спробує ухвалити чотири проекти про зниження тарифів на позачерговому засіданні

11:17, 13 апреля 2021
На порядку денному два проекти про пільги на електроенергію, один – про субсидії, ще один – про лічильники.
Рада спробує ухвалити чотири проекти про зниження тарифів на позачерговому засіданні
Джерело фото: фото з відкритих джерел
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На 13 квітня народні депутати запланували собі не одне, а цілих три засідання парламенту: одне пленарне і два позачергових. Одне з позачергових засідань буде присвячене питанню тарифів на комунальні послуги. Воно й не дивно – строк дії запровадженого у січні «верхнього порогу» ціни на газ закінчився 31 березня, а доцільність скасування взагалі всіх пільг за оплату електроенергії досі викликає питання. Погляньмо, які саме тарифні пропозиції сьогодні планують розглянути депутати.

Повернення пільгових 100 кВт*год

Першим тарифним питання у порядку денного позачергового засідання стоїть проект постанови № 4590 «Про вжиття невідкладних заходів, спрямованих на повернення пільгового тарифу на електроенергію для населення за перші 100 кВт*год». Що саме цей документ передбачає, очевидно з його назви – депутати пропонують доручити уряду невідкладно повернути пільговий тариф на електроенергію у 90 коп. за 1 кВт*год. У якості обґрунтування своєї пропозиції автори проекту, зокрема, зазначають, що після скасування пільгового тарифу «більшість пенсіонерів, які всіляко заощаджували електроенергію заради пільгового тарифу, з 1 січня змушені майже вдвічі більше сплачувати за платіжки».

Дійсно, наявність можливості зекономити на сплаті комунальних послуг є хорошим стимулом для контролю споживання – особливо для домогосподарств, дохід яких доволі малий (наприклад, вже згадані пенсіонери). Разом з тим, видається, що запровадження (повернення) всеосяжної пільги – не ідеальне рішення. Адже окремі групи населення – зокрема ті, які декларують мільйони готівкою та на рахунках – навряд чи зубожіють, якщо і далі платитимуть за світло без пільгового тарифу за споживання до 100 кВт*год.

Мораторій на підвищення тарифів і гроші на субсидії

Наступним депутати мають розглянути проект постанови № 4609. У пояснювальній записці автори пишуть, що попри обіцянки Володимира Зеленського знизити тарифи, вони продовжують зростати. У той самий час у Державному бюджеті на 2021 рік не було передбачено достатніх коштів на виплату пільг і субсидій, що також має негативний вплив на найбільш вразливі групи населення.

У зв’язку з цим постанова передбачає рекомендувати Кабміну:

  1. Невідкладно запровадити мораторій на дію всіх рішень, якими з 1 січня 2021 року підвищувалися тарифи, та не ухвалювати нових рішень такого змісту.
  2. Розробити та подати законопроект про зміни до Держбюджету, якими передбачити додаткові кошти на субсидії та пільги.
  3. Перевірити законність та обґрунтованість рішень, згаданих у п. 1.

У разі позитивного голосування за цю Постанову окремо варто звернути увагу на п. 2. Так, більшість народних обранців наприкінці минулого року віддали свої голоси за те, щоб затвердити бюджет, у якому не було передбачено достатньої кількості коштів на пільги і субсидії. Про економічний розвиток країни, за рахунок якого у бюджеті з’явилися б вільні кошти на фінансування пільг і субсидій, на жаль, не йдеться. Тож підтримка цієї постанови тими, хто голосував за наявний державний бюджет, може виглядати щонайменше дещо непослідовною.

Індивідуальні лічильники на все

Єдиним законопроектом, який мають розглянути на цьому позачерговому засіданні, стане документ, зареєстрований у парламенті під № 4576. Ключова його ідея – у всіх мають бути індивідуальні лічильники на всі комунальні послуги. Депутати у пояснювальній записці пишуть, що «тільки чітке розуміння фактичних обсягів споживання кожною категорією споживачів та втрат мотивуватиме громадян термомодернізувати будинки, постачальників – ремонтувати старі мережі, а потенційних інвесторів та державу – вкладати кошти».

І дійсно, одним із «симптомів» відсутності лічильників є ситуація, коли обсяг (і відповідно, вартість) комунальних послуг може з незрозумілих причин варіюватися у декілька разів для споживачів у майже ідентичних умовах. Скорочення споживання, у свою чергу, може майже не впливати на суму у платіжці, тож стимулу обмежувати споживання у людей просто немає.

Головною заувагою до цього проекту можна назвати пропозицію покласти видатки на встановлення усіх лічильників на постачальників відповідних послуг. Адже, по-перше, це не зробить лічильники безкоштовними для споживачів – постачальники просто будуть включати вартість встановлення і обслуговування у тариф. По-друге, користувач не зможе самостійно обрати лічильник – він повинен буде довіритися постачальнику, який може як закласти завищену вартість, так і купувати далеко не найякісніші лічильники, через що страждатимуть споживачі.

Знову електроенергія і знову пільги

Останнім пунктом порядку денного «тарифного засідання» стане проект постанови № 4578, що також стосується тарифів на електроенергію, проте підхід тут дещо інший. По-перше, пільговий тариф у 90 коп. за 1 кВт*год автори цього документа пропонують повернути не для всіх. По-друге, це не єдина пропозиція проекту. Отже, депутати рекомендують Кабміну протягом трьох днів з моменту ухвалення постанови встановити такі пільгові тарифи:

  • 90 коп. за 1 кВт*год для споживачів, що споживають до 100 кВт*год на місяць;
  • тариф у розмірі 70% для людей, що проживають у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій;
  • 90 коп. за 1 кВт*год (за споживання до 3000 кВт*год на місяць) для будинків з електричним опаленням;
  • 90 коп. за 1 кВт*год без обмежень за обсягом споживання для багатодітних, прийомних сімей та будинків сімейного типу та гуртожитків.

Очікувати, що усі ці проекти будуть підтримані більшістю депутатів, не доводиться. Щонайменше через те, що два з них є фактично альтернативними (про пільгові тарифи на електроенергію). Проте, зважаючи на те, що депутати змогли зібрати заради тарифного питання позачергове засідання, видається, що принаймні один із цих документів повинен здобути підтримку парламентарів.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Рада ухвалила закон про відтермінування строків встановлення лічильників обліку газу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді