Верховна Рада ухвалила два закони про «євробляхи», документ

20:25, 15 апреля 2021
Парламент прийняв закони щодо розмитнення «євроблях»: внесено зміни до Податкового та Митного кодексів.
Верховна Рада ухвалила два закони про «євробляхи», документ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

15 квітня Верховна Рада на позачерговому засіданні прийняла два закони щодо розмитнення «євроблях»: законопроект №4643-д про внесення змін до Податкового кодексу України щодо справляння податків і зборів, інших обов’язкових платежів, об'єктом оподаткування якими є транспортні засоби, а також законопроект №4644-д про внесення змін до Митного кодексу України щодо тимчасового спрощення митного оформлення транспортних засобів, ввезених на митну територію України.

Зауважимо, що сам текст остаточної версії законопроектів з’явився на сайті Верховної Ради лише 14 квітня.

Зміни до ПК: законопроект №4643-д

Проектом передбачено встановлення строку (180 днів) для пільгового оподаткування податком на додану вартість та акцизним податком транспортних засобів особистого користування, ввезених на митну територію України з порушенням митного законодавства.

При цьому передбачається встановити окремий, більш тривалий строк (270 днів), для учасників бойових дій за умови документального підтвердження їх перебування більш як 90 днів з дня набрання чинності відповідним законом безпосередньо на території проведення операції Об'єднаних сил (ООС).

Також проектом передбачається поширити дію пільгового режиму оподаткування на транспортні засоби, з року випуску яких минуло більш ніж 5 років, які станом на 31 грудня 2020 року перебували у митних режимах тимчасового ввезення або транзиту.

Однак даною нормою чітко не визначено порядку обрахунку відповідного строку, а саме: його слід обраховувати станом на дату набрання чинності відповідним законом чи станом на 31 грудня 2020 року.

Окрім того, пунктом 1 Прикінцевих положень проекту передбачено набрання ним чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та введення його в дію через один місяць з дня набрання ним чинності.

Однак, як зазначає ГЮУ ВР, підхід щодо введення в дію закону, яким передбачено внесення змін до Податкового кодексу України, пізніше строку набрання ним чинності, є юридично некоректним.

Внесення змін до Митного кодексу: законопроект 4644-д

Проектом передбачено встановлення строку (180 днів) для пільгового митного оформлення, включаючи звільнення від оподаткування ввізним митом, транспортних засобів особистого користування, ввезених на митну територію України з порушенням митного законодавства.

При цьому передбачається встановити окремий, більш тривалий строк (270 днів), для учасників бойових дій за умови документального підтвердження їх перебування більш як 90 днів з дня набрання чинності відповідним законом безпосередньо на території проведення операції Об'єднаних сил (ООС).

Пунктом 4 Прикінцевих положень проекту Кабінету Міністрів України доручено забезпечити після закінчення періоду, визначеного у пунктах 9-7 – 9-10 Розділу ХХІ «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України стосовно дії тимчасового спрощення митного оформлення транспортних засобів особистого користування, ввезених на митну територію України, вжиття відповідними центральними органами виконавчої влади заходів щодо притягнення до адміністративної відповідальності згідно із законодавством за недотримання строків та умов (вимог) митних режимів тимчасового ввезення  або транзиту стосовно всіх транспортних засобів, які перебувають на митній території України, та/або за керування такими транспортними засобами.

Також проектом передбачається поширити дію пільгового митного оформлення на транспортні засоби, з року випуску яких минуло більш ніж 5 років, які станом на 31 грудня 2020 року перебували у митних режимах тимчасового ввезення або транзиту.

Однак при цьому чітко не визначено порядку обрахунку відповідного строку, а саме: його слід обраховувати станом на дату набрання чинності відповідним законом чи станом на 31 грудня 2020 року.

Пунктом 1 Прикінцевих положень проекту передбачено набрання ним чинності як законом з дня, наступного за днем його опублікування, та введення його в дію через один місяць з дня набрання ним чинності.

Нижче наводимо тексти законопроектів у редакції до другого читання.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал і на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде