Державний реєстратор під час проведення державної реєстрації лише засвідчує факт: КАС ВС

12:00, 1 мая 2021
Вихід професійної спілки з об`єднання профспілок не підлягає державній реєстрації: КАС ВС.
Державний реєстратор під час проведення державної реєстрації лише засвідчує факт: КАС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду по справі № 826/12619/17 погодився з висновком судів першої та апеляційної інстанцій про те, що державний реєстратор під час проведення державної реєстрації на підставі перевірки вичерпного переліку документів лише засвідчує факт, тобто виконує функцію легалізації події. Виконання цієї функції не передбачає і не наділяє його повноваженнями перевірки (контролю) документи за іншими критеріями, ніж визначені Законом України "«Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду України від 8 грудня 2015 року у справі №21-3452а15 та постанові Верховного Суду від 20 вересня 2018 року у справі № 826/12737/17.

Колегія суддів також зазначає, що професійні спілки, їх об`єднання у своїй діяльності незалежні від державних органів та органів місцевого самоврядування, роботодавців, інших громадських організацій, політичних партій, їм не підзвітні і не підконтрольні. Профспілки самостійно організовують свою діяльність, проводять збори, конференції, з`їзди, засідання утворених ними органів, інші заходи, які не суперечать законодавству (ст. 12 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»).

Вихід професійної спілки з об`єднання профспілок чи входження в об`єднання є виключно прерогативою Профспілки, не підлягає державній реєстрації та не може бути погоджено чи не погоджено зі сторони державних органів.

Враховуючи, що позивачем було надано повний пакет документів для внесення змін до установчих документів, колегія суддів погоджується з висновками судів попередніх інстанцій про необґрунтованість спірного рішення та наявність підстав для його скасування, оскільки, як було зазначено вище, державний реєстратор під час проведення державної реєстрації на підставі перевірки вичерпного переліку документів може лише засвідчити факт, тобто виконати функцію легалізації події, а перевірка документів за іншими, не передбаченими Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» критеріями, не входить до компетенції державного реєстратора.

Суди встановили: 06.03.2017 Первинною профспілковою організацією Професійної спілки - Асоціації льотного складу цивільної авіації України «Професійна спілка бортпровідників Закритого акціонерного товариства «Авіакомпанія «Аеросвіт» Українські авіалінії» подано до відповідача пакет документів для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи» згідно з описом.

Рішенням № 117 від 14.04.2017 посадовою особою відповідача відмовлено у державній реєстрації змін до відомостей про юридичну особу з тих підстав, що позивач входить до Професійної спілки - Асоціації льотного складу цивільної асоціації України, що взято до відома Дарницьким районним управлінням юстиції 01.08.2003 та внесено в книгу обліку за № 11. Позивач діє на підставі Статуту Професійної спілки - Асоціації льотного складу цивільної асоціації України. Проте позивачем було подано статут Незалежної профспілки бортпровідників Приватного акціонерного товариства «Авіакомпанія «Аеросвіт», який затверджений рішенням Ради (Профкомітету) позивача (протокол № 3 від 09.12.2016).

Відповідно до супровідного листа № 117 від 14.04.2017 рішення про відмову у державній реєстрації змін до відомостей про юридичну особу позивача прийнято на підставі пункту 6 частини першої статті 28 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», пункту 12 Розділу ІІ Порядку державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, затвердженого наказом Міністерства юстиції України № 359/5 від 09.02.2016, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 09.02.2016 за № 200/28330.

Не погоджуючись з вказаним рішенням Головного територіального управління юстиції у місті Києві позивач звернувся з позовом до суду.

КАС нагадав теруправлінню ДСА про необхідні ознаки існування нововиявлених обставин.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді