Київтеплоенерго примушує споживачів оплачувати вартість вкрадених лічильників

18:15, 30 июля 2021
Читачі «Судово-юридичної газети» скаржаться на факти крадіжок устаткування та лічильників, а також примусу оплати вартості вкраденого.
Київтеплоенерго примушує споживачів оплачувати вартість вкрадених лічильників
Джерело фото: glavcom.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До «Судово-юридичнаої газети» звернулися дві читачки стосовно проблеми крадіжок комунального майна і того факту, що Київтеплоенерго примушує громадян платити за вкрадене.

Зокрема, перша читачка зазначає, що в її багатоповерховому будинку вкрали лічильник обрахунку тепла. Сама дописувачка вчасно сплатила по всіх рахунках, однак потім прийшла платіжка з вказаним боргом на суму 1100 грн. Як пояснили їй у Київтеплоенерго, саме з мешканців будинку стягнули відшкодування на новий лічильник.

Інша дописувачка «Судово-юридичної газети» зазначила, що у 2017 році в її та сусідніх будинках була змінена система опалення. Мешканці запідозрили щось недобре  восени 2018 року, коли батареї залишилися холодними з настанням опалювального сезону. Кожний наступний сезон був невтішним, починався набагато пізніше, а закінчувався раніше встановлених владою строків. Зате платіжки завжди були «гарячі». І звернення не допомогли отримати перерахунок.

Як з’ясували мешканці, комунальне підприємство «Група впровадження проекту з енергозбереження в адміністративних і громадських будівлях м. Києва», замовивши у 2017 році переобладнання ІТП в будинках, не подумало і не виділило кошти на збереження й обслуговування встановлюваного обладнання. Тому дуже швидко обладнання було або розкрадене, або вийшло з ладу.

Тобто стара система опалення відсутня, а нова не може працювати через відсутність її складових частин.

Станом на сьогодні в ІТП відсутні обидва циркуляційні насоси. А без них неможливе перекачування теплоносія в трубопроводах системи опалення будинку.

Про це велися перемовини з Нацполіцією, КП ГВП, КП «Київтеплоенерго»:

КП «Київтеплоенерго» відзвітували, що ГВП відновлено і взагалі повний порядок, хоча запит був про відсутні циркуляційні насоси ЦО.

Нацполіція передала звернення до керівництва Нацполіції. Але відповіді так і не було отримано.

КП ГВП розповіли про передачу проектної та виконавчої документації КП «Київтеплоенерго»; а ті відмовляються брати ІТП багатоповерхівок на обслуговування. Таким чином висять ІТП у правовому вакуумі.

При цьому у підвальних приміщеннях, де розміщувалося обладнання і лічильники, не було ні дверей, ні відповідальних осіб, які мали слідкувати за тим, щоб не відбувалося крадіжок. І навіть після них  жодних заходів з охорони вказаних приміщень здійснено не було: дверей та замків ніхто не поставив. Тому читачки побоюються, що при нових фактах крадіжок їм знову доведеться все оплачувати з власної кишені.

Відтак у читачок виникає логічне запитання: хто є відповідальною особою за збереження лічильників тепла та устаткування для подачі тепла (насосів, труб тощо) в будинках.

Хто має відшкодовувати вартість лічильників чи устаткування в разі їх викрадення у будинках, де немає ОСББ.

Хто має нести відповідальність за викрадення лічильників тепла та устаткування в будинках.

Чому в разі викрадення лічильників на тепло їхню вартість сплачують мешканці будинку, де немає ОСББ.

Яким чином Київтеплоенерго захищає лічильників та устаткування подачі тепла від кражі в будинках, де немає ОСББ.

З даним запитом «Судово-юридична газета» звернулася до Київтеплоенерго, однак відповіді поки не отримала.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

 

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду