Верховний Суд роз’яснив, що є підставою для звільнення від сплати заборгованості за аліментами

08:21, 4 августа 2021
Виключення запису про батьківство, є підставою для звільнення від сплати заборгованості за аліментами, яка утворилась за період, коли позивач був записаний батьком дітей.
Верховний Суд роз’яснив, що є підставою для звільнення від сплати заборгованості за аліментами
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду розглянув справу № 477/1165/20 та встановив, що виключення запису про батьківство позивача є обставиною, що має істотне значення у розумінні частини другої статті 197 СК України,  і відповідно, є підставою для звільнення від сплати заборгованості за аліментами, яка утворилась за період, коли позивач був записаний батьком дітей.

Обставини справи

З матеріалів справи відомо, що позивач звернувся з позовом до відповідача про звільнення від сплати аліментів на утримання дітей та заборгованості за аліментами.

Зазначав, що на підставі рішення районного суду з нього стягуються аліменти на користь відповідачки на утримання дітей, у розмірі 1/3 частини всіх видів його заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 30 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на кожну дитину, починаючи з 30 жовтня 2009 року до досягнення дітьми повноліття.

Рішенням суду у іншій справі, встановлено, що біологічним батьком дітей, є інша особа.

Внесено зміни до актових записів про народження дітей, де в графі «батько» вказано іншу особу. Виключено відомості про нього як про батька дітей з актових записів про народження дітей.

З урахуванням зазначеного, позивач просив звільнити його від сплати аліментів на утримання дітей, а також від сплати заборгованості за аліментами, що стягуються з нього на підставі виконавчого листа, виданого Жовтневим районним судом Миколаївської області 27 травня 2011 року.

Рішенням суду першої інтонації, залишеним без змін постановою апеляційного суду, позов задоволено частково.

Задовольняючи частково позовні вимоги, суд першої інстанції, з висновком якого погодився суд апеляційної інстанції, виходив із того, що з часу набрання законної сили рішенням Миколаївського районного суду Миколаївської області у справі № 480/1131/17 відсутні підстави вважати позивача батьком неповнолітніх дітей, у зв`язку з чим відсутні підстави для продовження стягнення з нього аліментів за виконавчим листом, виданим за рішенням Жовтневого районного суду Миколаївської області від 27 травня 2011 року, оскільки з цього часу обов`язок з утримання та виховання покладається на особу, яка зазначена батьком дітей відповідно до рішення суду.

Водночас суд не знайшов підстав звільнення позивача від сплати заборгованості за аліментами, яка виникла до ухвалення рішення суду про оспорювання батьківства.

Висновок Верховного Суду

Так, у справі, яка переглядається, позивач посилався як на обставину, яка має істотне значення для звільнення його від сплати заборгованості за аліментами, на те, що судовим рішенням встановлено батьківство іншої особи та виключено з актових записів про народження дітей відомості про нього як батька дітей.

Аліментний обов`язок позивача був заснований на факті батьківства,  а виключення відомостей про батька з актових записів про народження дітей у зв`язку з тим, що позивач не є біологічним батьком дітей, підтверджує, що позивач не є (і, відповідно, ніколи не був) батьком дітей.

ВС наголосив, що наслідком ухвалення судом рішення про виключення з актових записів про народження дітей відомостей про позивача як батька дітей є, зокрема, відсутність у позивача від самого початку існування спірних правовідносин обов`язку утримання дітей, адже за змістом положень статті 180 СК України обов`язок утримання дитини несуть лише її батьки.

Отже, виключення запису про батьківство позивача є обставиною, що має істотне значення у розумінні частини другої статті 197 СК України,  і відповідно, є підставою для звільнення його від сплати заборгованості за аліментами, яка утворилась за період, коли він був записаний батьком дітей.

За таких обставин суд першої інстанції, з висновком якого погодився суд апеляційної інстанції, дійшов помилкового висновку про відмову у задоволенні позовних вимог про звільнення від сплати заборгованості за аліментами, яка утворилась за період з 30 жовтня 2009 року до 25 липня 2017 року, тобто до ухвалення судом рішення від 25 липня 2017 року у справі № 480/1131/17.

При цьому колегія суддів зазначила, що звільнення позивача від сплати заборгованості за аліментами не призведе до порушення якнайкращих інтересів дітей, оскільки рішенням Миколаївського районного суду Миколаївської області від 25 липня 2017 року у справі № 480/1131/17 встановлено біологічне батьківство щодо дітей, який за положеннями статті 180 СК України зобов`язаний утримувати дітей до досягнення ними повноліття.

З огляду на наведене вище колегія суддів вважає, що касаційну скаргу слід задовольнити, судові рішення в частині відмови у задоволенні позовних вимог про звільнення від сплати заборгованості за аліментами, яка утворилась за період з 30 жовтня  2009 року до 25 липня 2017 року, скасувати та задовольнити вказані позовні вимоги.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, про переважне право на купівлю частки товариства: позиція Верховного Суду.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва