Як будуть вчитися учні та студенти в умовах пандемії

13:05, 31 августа 2021
МОН та МОЗ підготували план дій, який буде стосуватися навчального процесу в умовах пандемії та карантинів.
Як будуть вчитися учні та студенти в умовах пандемії
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

1 вересня в Україні стартує навчальний рік, отже, виникає логічне питання, як будуть вчитися школярі та студенти, враховуючи епідеміологічну ситуацію і досвід останніх 2 років.

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет у своєму Телеграм-каналі зазначив, що з 1 вересня навчання розпочнеться навчання в повноформатному режимі. Далі все залежатиме від епідемічної ситуації в кожному окремому регіоні.

При «зеленому» рівні здобувачі освіти зможуть відвідувати заклади освіти в очному форматі з дотриманням протиепідемічних заходів.

«При переході на наступні рівні епідемічної небезпеки для повноцінної роботи закладу освіти потрібно мати не менше 80% повністю вакцинованого персоналу. Наголошую, що вакцинація добровільна. Ніхто не має права примушувати до цих дій», - написав міністр.

При цьому, якщо заклад освіти не зможе працювати в очному форматі, будуть організовані інші форми (змішана чи дистанційна), щоб діти продовжили навчання.

5 серпня набула чинності Постанова Кабінету міністрів України №787, яка забороняє відвідування закладів освіти здобувачами освіти та проведення в закладах освіти масових заходів (вистав, свят, концертів) за участю здобувачів освіти у разі відсутності у більш як 20 відсотків персоналу закладу освіти документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації. Тобто 80% викладачів мають бути вакцинованими.

При цьому навіть у цьому питанні немає одностайності. Зокрема, у середині серпня з’явилася інформація з Тернопільщини, що невакциновані вчителі шкіл щотижня будуть змушені здавати ПЛР-тест за власний рахунок, щоб мати можливість викладати у школі. Подібна ініціатива була озвучена чиновниками із Чернівців.

Як проходитиме навчання у вишах

А от те, що стосується закладів вищої освіти (ЗВО), то тут у зв’язку з їх автономією саме адміністрація буде вирішувати, в якій формі проходитиме навчальний процес: офлайн чи онлайн.

Що стосується поселення в гуртожиток, то чиновники пропонують селити туди лише студентів, які пройшли курс вакцинації. Зокрема, на Львівщині це вже офіційно рекомендували, про що повідомила пресслужба обласної державної адміністрації.

Як буде відбуватися навчальний процес

Згідно з постановою головного санітарного лікаря про затвердження протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину усі працівники закладів освіти забезпечуються засобами захисту у розрахунку одна маска на три години роботи. Або можуть використовувати захисні щитки.

При цьому адміністрація закладу має подбати про те, аби не було скупчень. Рекомендовано проводити заняття в одній аудиторії протягом всього дня, щоб зменшити кількість пересувань тих, хто навчається. Заповнюваність аудиторій не повинна перевищувати 50%.

Здобувачі освіти (окрім учнів 1-4 класів) зобов’язані пересуватися коридорами в масках. В аудиторіях можна сидіти без них.

Після завершення робочого дня в аудиторіях має бути проведена дезінфекція.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що МОН продовжило термін зарахування до закладів профтехосвіти.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва