15 років стажу: які документи мають надати кандидати до Етичної ради з перевірки доброчесності ВРП, ПРОЕКТ рішення РСУ

09:55, 21 сентября 2021
Рада суддів вирішить, чи повинні кандидати до Етичної ради з перевірки членів Вищої ради правосуддя підтверджувати 15 років стажу та чи треба проводити із ними співбесіду.
15 років стажу: які документи мають надати кандидати до Етичної ради з перевірки доброчесності ВРП, ПРОЕКТ рішення РСУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, на засіданні Ради суддів 13 вересня, яке було присвячене, у тому числі, голосуванню за кандидатів до Етичної ради з перевірки доброчесності діючих та майбутніх членів Вищої ради правосуддя, виникло питання стосовно того, як ці кандидати мають підтверджувати наявний стаж.

Зокрема, кандидати до Етичної ради – суддя Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду Микола Глотов, суддя КГС Верховного Суду Ганна Вронська та інші не надіслали документи, які підтверджували б наявність стажу у 15 років.

Разом із тим, ст. 9-1 Закону про Етичну раду №1635-IX (законопроект 5068) встановлено, що членами Етичної ради можуть бути особи, які мають бездоганну ділову репутацію, високі професійні та моральні якості, суспільний авторитет, відповідають критеріям професійної етики та доброчесності, мають досвід роботи не менше 15 років із здійснення судочинства або адвокатської чи прокурорської діяльності, або наукової діяльності у галузі права.

Отже, у РСУ виникло питання, як має бути підтверджена відповідність кандидатів законодавчо встановленим критеріям.

Рада суддів 21 вересня оголосила про початок прийому документів кандидатів до Етичної ради. Він почнеться 22 вересня та завершиться 21 жовтня.

Документ, який регулює порядок добору кандидатів, буде опубліковано вже незабаром.

 

«Судово-юридичній газеті» із власних джерел стало відомо, які критерії пропонується визначити у проекті Положення про проведення добору на посаду члена Етичної ради для формування списку кандидатів до Першого складу Етичної ради за квотою Ради суддів України.

 

Також нам стало відомо, що з кандидатами до Етичної ради може бути проведена співбесіда. Так визначається у проекті положення: «Розгляд питання про включення до списку кандидатів здійснюється на засіданні Ради суддів України за наслідками співбесіди на основі поданих документів шляхом обговорення кандидатур та голосування.

Інформація про час та місце проведення співбесіди оприлюднюється на вебсайті Ради суддів України не пізніше, ніж за 5 днів до засідання. Неявка кандидата на співбесіду не перешкоджає розгляду питання про включення його до списку кандидатів. Співбесіда може бути проведена в режимі відеоконференцзв'язку».

 

Отже, у проекті Положення визначено, що приймання документів завершується в день, визначений як кінцевий термін їх подання. Своєчасно поданими вважаються документи, які подані до Ради суддів України нарочно (вул. Липська, 18/5, м. Київ) чи відскановані та направлені у форматі pdf. на e-mail: davidenko@court.gov.ua до 17 год. 00 хв. відповідної дати.

Документи, що подані до Ради суддів України після зазначеного строку, не розглядаються.

Добір проводиться на засіданні Ради суддів України.

Кандидат на посаду члена Етичної ради (далі – кандидат) повинен відповідати вимогам, визначеним Законом, а саме – бути суддею або суддею у відставці, який успішно пройшов кваліфікаційне оцінювання, мати бездоганну ділову репутацію, високі професійні та моральні якості, суспільний авторитет, відповідати критеріям професійної етики та доброчесності, мати досвід роботи не менше п’ятнадцяти років із здійснення судочинства або адвокатської чи прокурорської діяльності, або наукової діяльності у галузі права.

Не можуть бути кандидатами особи, які не відповідають зазначеним вимогам, а також вимогам, передбаченим частиною десятою статті 6 Закону України «Про Вищу раду правосуддя», а саме:

1) особи, визнані судом недієздатними або обмежено дієздатними;

2) особи, які мають судимість, не погашену або не зняту в установленому законом порядку;

3) особи, на яких протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення правопорушення, пов’язаного з корупцією;

4) особи, які були членами Вищої кваліфікаційної комісії суддів України або Вищої ради юстиції до набрання чинності Законом України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні»;

5) особи, які перебувають на адміністративних посадах у судах (крім посади Голови Верховного Суду);

6) особи, які не відповідають вимогам цього Закону щодо несумісності з іншими видами діяльності та не усунули таку невідповідність протягом розумного строку, але не більш ніж протягом тридцяти календарних днів із дня виникнення обставин, що призводять до порушення вимог щодо несумісності, чи іншого строку, встановленого Вищою радою правосуддя відповідно до цього Закону).

 

Для участі у доборі кандидат повинен подати до Ради суддів України такі документи:

1) заяву кандидата про намір взяти участь у доборі на посаду члена Етичної ради за квотою Ради суддів України;

2) біографічну довідку;

3) мотиваційний лист, у якому викладаються мотиви бути призначеним на посаду члена Етичної ради за квотою Ради суддів України;

4) копію документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України (паспорт);

5) копію трудової книжки, послужного списку (за наявності);

6) документи, що підтверджують статус судді або судді у відставці;

7) копію диплома про вищу юридичну освіту (з додатками), здобуту в Україні, та/або копії документів про вищу юридичну освіту, здобуту за кордоном, разом із копіями документів, що підтверджують їх визнання в Україні, а також копії документів про науковий ступінь, вчене звання (за наявності);

8) письмову згоду на обробку персональних даних та оприлюднення копій документів;

9) копію рішення про успішне проходження кваліфікаційного оцінювання судді;

10) документи на підтвердження бездоганної ділової репутації, високих професійних якостей, суспільного авторитету (за наявності);

11) документи, які підтверджують відповідність кандидата вимогам частини 10 статті 6 Закону України «Про Вищу раду правосуддя».

12) документи, які підтверджують досвід роботи не менше п’ятнадцяти років із здійснення судочинства або адвокатської чи прокурорської діяльності, або наукової діяльності у галузі права.

До заяви кандидата про намір взяти участь у доборі  на посаду члена Етичної ради за квотою Ради суддів України повинні бути додані у повному обсязі всі необхідні документи (матеріали), визначені вище.

Документи (матеріали), визначені у пункті 7 цього Положення, повинні бути оформлені додатком до заяви кандидата про намір взяти участь у доборі, розміщені у порядку їх черговості та пронумеровані згідно із загальною кількістю сторінок додатків.

Заява та додані до неї документи поверненню не підлягають.

Документи (матеріали), зокрема їх копії, подаються (засвідчуються) кандидатом, який звертається із заявою про намір взяти участь у доборі для відбору на посаду члена Етичної ради, особисто.

Дата заповнення (засвідчення) документів повинна відповідати даті їх подання (направлення) до Ради суддів України.

 

Біографічна довідка кандидата повинна містити:

1) прізвище, ім’я, по батькові (повністю, у називному відмінку);

2) число, місяць, рік і місце народження;

3) відомості про навчання (роки й місце, одержана освіта й спеціальність за дипломом тощо);

4) відомості про трудову діяльність (коли, де, на якій посаді працював кандидат, останнє місце роботи, посада);

5) відомості про науковий ступінь, вчене звання (за наявності);

6) відомості про державні нагороди (за наявності);

7) відомості про загальний трудовий стаж роботи, стаж роботи в галузі права, у тому числі на посаді судді, відомості про досвід роботи не менше п’ятнадцяти років із здійснення судочинства або адвокатської чи прокурорської діяльності, або наукової діяльності у галузі права;

8) відомості про володіння однією з офіційних мов Ради Європи (англійська або французька);

9) відомості про стягнення (у разі наявності з зазначенням виду стягнення та дата накладення);

10) відомості про сімейний стан і склад родини;

11) відомості про відсутність судимості; відомості про не притягнення до адміністративної відповідальності за вчинення правопорушення, пов’язаного з корупцією; відомості про перебування на адміністративних посадах; відомості про обрання на посади членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України або Вищої ради юстиції до набрання чинності Законом України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні»;

12) дату написання та підпис кандидата.

 

Мотиваційний лист повинен містити дату та підпис особи, яка його подає, та бути оформлений відповідно до таких вимог:

1) обсяг – до 2 аркушів;

2) формат аркуша – А-4;

3) шрифт – Times New Roman;

4) розмір шрифту – 14 pt;

5) відступи: від лівого краю аркуша – 25 мм, від верхнього та нижнього – 15 мм, від правого – 15 мм;

6) друкований вигляд.

Копія паспорта громадянина України повинна містити копії всіх заповнених його сторінок.

Копія паспорта громадянина України у формі ID-картки повинна містити копії титульної та зворотної сторін, виготовлених на одному аркуші, де у верхній частині аркуша повинна бути копія титульної сторони картки, в нижній – зворотна. Разом з цим подається копія витягу з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання.

Копія трудової книжки, послужного списку (за наявності) повинна містити копії всіх заповнених сторінок.

За достовірність поданих до Ради суддів України документів і правильність їх оформлення несе відповідальність кандидат, який їх подає.

У разі встановлення невідповідності переліку та комплектності доданих до заяви документів, вказаних кандидатом у заяві, із фактично доданим або неналежності оформлення документів, Відділом організаційного забезпечення суддівського самоврядування складається акт і такі документи повертаються Радою суддів України кандидату без розгляду.

Документи, подані кандидатом для участі у доборі, можуть бути залишені Радою суддів України без розгляду на підставі відповідного звернення кандидата.

Розгляд питання про включення до списку кандидатів здійснюється на засіданні Ради суддів України за наслідками співбесіди на основі поданих документів шляхом обговорення кандидатур та голосування.

Інформація про час та місце проведення співбесіди оприлюднюється на веб-сайті Ради суддів України не пізніше, ніж за 5 днів до засідання. Неявка кандидата на співбесіду не перешкоджає розгляду питання про включення його до списку кандидатів. Співбесіда може бути проведена в режимі відеоконференцзв'язку.

Якщо за результатами розгляду питання про включення до списку кандидатів ухвалено рішення про включення до такого списку більше, ніж трьох осіб, Рада суддів України формує рейтинговий список кандидатів у залежності від кількості голосів на підтримку відповідного кандидата.

У разі рівної кількості голосів у декількох кандидатів проводиться повторне голосування з метою визначення рейтингу кожного з таких кандидатів.

Рада суддів України подає список запропонованих до Етичної ради кандидатів до Вищої ради правосуддя та надсилає їй відповідне рішення Ради.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва